België vroeg Nederland coronapatiënten over te nemen, maar voorlopig geen plek

Print
België vroeg Nederland coronapatiënten over te nemen, maar voorlopig geen plek

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

België heeft Nederland gevraagd om coronapatiënten over te nemen, om de druk op ziekenhuizen bij de zuiderburen te verlichten. Voorlopig is er echter geen plek voor ze.

„Zoals Duitsland ons heeft geholpen, kunnen wij dat ook voor België doen, op basis van wederkerigheid. Maar op dit moment is het echt lastig en moeten we ons best doen om patiënten binnen Nederland te verspreiden”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Lees ook: Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt met ruim 100

Nederland is wel bereid om België te helpen, benadrukt Kuipers, en hij sluit niet uit dat een individuele patiënt een keer de grens over gaat om geholpen te worden. „Maar het is lastig te accommoderen. We hebben allebei een enorme uitdaging”, aldus Kuipers.

Lees ook: Luik kan corona niet meer aan en juicht hulp uit Nederland toe

België kampt onder meer met een grote corona-uitbraak bij Luik, net over de grens bij Maastricht. Maar de bedden in Maastricht zijn ook nodig om patiënten uit bijvoorbeeld Amsterdam op te vangen, zegt Kuipers.

Hoe België het verzoek indiende, laat Kuipers in het midden, maar de vraag is volgens hem niet binnengekomen bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).