Limburgers klussen er flink op los. Check deze tips voor na het schilderen

Print
Limburgers klussen er flink op los. Check deze tips voor na het schilderen

Tijdens een periode waarin we meer thuis blijven en veel wordt afgezegd, gaan Limburgers vooral in en om het huis aan de slag. Garages worden opgeruimd, tuinen worden opgeknapt en kozijnen worden opnieuw geschilderd.

Vooral de tuincentra, bouwmarkten en milieustraten merkten dit aan het aantal bezoekers. Het opruimen en klussen leidt tot flinke drukte bij diverse milieuparken. Na het klussen zit het werk er namelijk nog niet op. Het materiaal dient op de juiste manier bewaard of weggegooid te worden. Wat doe je bijvoorbeeld met kwasten, verdunningsmiddelen en blikken verf?

Klein chemisch afval

Onder klein chemisch afval vallen onder andere lampen, batterijen, terpentine en dus ook verf. In verfresten en andere chemicaliën zitten schadelijke stoffen. Stoffen die het zuiveren van het rioolwater erg duur en omslachtig maken. Als deze stoffen in het oppervlaktewater terecht komen vormen ze een bedreiging voor mens, plant en dier. Spoel verfresten en andere chemicaliën dan ook nooit door het toilet of de gootsteen, maar lever ze gratis in bij een chemokar of de milieustraat.

Lever de materialen wel op de juiste manier in. Een groot deel van de (schadelijke) stoffen kan worden hergebruikt, daarom is het belangrijk goed te scheiden. Stoffen die niet geschikt zijn voor hergebruik worden onder speciale omstandigheden verbrand of gestort, zodat ze geen schade toebrengen aan het milieu.

Limburgers klussen er flink op los. Check deze tips voor na het schilderen


Wat te doen met verfresten, toebehoren en andere chemicaliën?

• Spoel kwasten af in een potje, dat geldt ook voor kwasten die met terpentine worden afgespoeld. De terpentine kan hergebruikt worden. Na een paar weken zakken de verfresten naar de bodem en blijft er een schone oplossing over die kan worden hergebruikt. Indien de terpentine niet meer gebruikt wordt, breng deze dan naar de milieustraat of chemokar (klein chemisch afval)
• Verf is het langst houdbaar in een afgesloten blik of emmer. Als verf niet meer wordt gebruikt, sluit het blik goed af of doe er een ander plezier mee. In alle andere gevallen dienen alle verfresten, dus ook verf op waterbasis, naar de milieustraat of chemokar gebracht te worden.
• Alleen volledig lege verpakkingen van klein chemisch afval (bijvoorbeeld flessen van terpentine of lege verfblikken) mogen bij het restafval. Ze mogen niet bij plastic afval of blik maar hoeven dus ook niet als klein chemisch afval te worden afgevoerd.

Verfresten en andere chemicaliën kunnen geheel kosteloos en gescheiden worden weggebracht naar de milieustraat of chemokar binnen de gemeente.

Kijk voor meer informatie over goed rioolgebruik en het verbeteren van de waterkwaliteit in Limburg op: www.waterklaar.nl/goedrioolgebruik