Reisadvies voor Italië en Oostenrijk aangescherpt, Griekse eilanden naar geel

Print
Reisadvies voor Italië en Oostenrijk aangescherpt, Griekse eilanden naar geel

Wie in Italië is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine. Afbeelding: ANP XTRA

Het reisadvies voor Italië wordt woensdag aangescherpt van geel (veiligheidsrisico’s) naar oranje, wat inhoudt dat alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat die maatregel wordt genomen omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in heel Italië is toegenomen. Wie in Italië is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine. Ook het reisadvies voor een aantal deelstaten in Oostenrijk gaat naar oranje.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zondag de landelijke coronavirusbeperkingen aangescherpt. Bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden moeten allemaal sluiten volgens de nieuwe regels. Verder moeten restaurants en cafés om 18.00 uur stoppen met serveren.

Het reisadvies voor de Griekse eilanden en de Canarische eilanden wordt dinsdag juist versoepeld van oranje naar geel. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving door De Telegraaf. Het Griekse vasteland kreeg eerder al een geel reisadvies, Voor het vasteland van Spanje blijft het reisadvies op oranje staan.

Reisbrancheorganisatie ANVR had bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aangedrongen op versoepeling van het reisadvies voor de Canarische eilanden. Genomen coronamaatregelen op de eilanden hebben er inmiddels voor gezorgd dat het aantal besmettingen er al weken onder de 50 per 100.000 inwoners ligt, aldus de ANVR.

Oostenrijk

In Oostenrijk gaat om de deelstaten Karinthië, Burgenland, Steiermark en de regio Ost-Tirol. Daardoor heeft heel Oostenrijk woensdag kleurcode oranje en geldt het advies naar Oostenrijk te reizen alleen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Uitzonderingen zijn de gemeenten Hinterriss en Jungholz in de deelstaat Tirol en de gemeente Kleinwalsertal/Mittelberg in de deelstaat Vorarlberg.

Vanaf woensdag moeten reizigers na een verblijf in Oostenrijk bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. Dit moet ook als vanaf een Oostenrijkse luchthaven naar Nederland wordt gevlogen. Automobilisten op doorreis zijn verplicht in één keer door te rijden. Alleen korte pauzes bij tankstations zijn toegestaan.