‘Turkse president doet aangifte tegen Wilders wegens belediging’

Print
‘Turkse president doet aangifte tegen Wilders wegens belediging’

Afbeelding: ANP

De Turkse president Erdogan heeft via zijn advocaat Huseyin Aydin een klacht ingediend tegen Geert Wilders. Wilders zou met de publicatie van een spotprent van Erdogan het Turkse staatshoofd hebben beledigd.

De advocaat heeft de aangifte ingediend bij de officier van justitie in Ankara, melden verscheidene Turkse media.

Wilders noemt de aangifte „de wereld op zijn kop” in een reactie op Twitter. „Dus de man die mij een fascist noemt en eerder heel Nederland fascistisch en een overblijfsel van het nazisme noemde gaat nu aangifte tegen mij doen? De wereld op zijn kop. Loser!”, aldus Wilders.

Wilders deelde onlangs een spotprent van Erdogan op Twitter. De Turkse president staat afgebeeld met een bom op zijn hoofd. „Terrorist”, schrijft de PVV-leider in het Twitterbericht. Erdogan had daar al boos op gereageerd. Hij noemde Wilders volgen staatspersbureau Anadolu een „fascist”.

Vrijheid

De PVV-leider reageerde eerder op zijn beurt weer via Twitter. „Erdogan noemt me een fascist. Maar dat is zijn eigen gedachtegoed. Ik kom op voor onze vrijheid en verzet me juist tegen de onvrijheid van de totalitaire islamitische ideologie”, schreef Wilders, die er ook voor pleitte om Turkije uit de NAVO te zetten.

Het beledigen van de president is al sinds 1926 strafbaar in Turkije, maar de meeste klachten zijn de afgelopen zes jaren onder Erdogan ingediend. Volgens Turkse media was vorig jaar een recordjaar met 36.000 strafrechtelijke onderzoeken naar vermeende beledigingen van het staatshoofd. De maximale straf wegens dit delict is vier jaar cel.