Tweede Kamerverkiezingen

CDA’er Martijn van Helvert krijgt lage plek op kandidatenlijst Kamerverkiezingen

Print
CDA’er Martijn van Helvert krijgt lage plek op kandidatenlijst Kamerverkiezingen

Zoals het er nu naar uitziet maakt hij weinig kans om na de verkiezingen in maart opnieuw in de Kamer te komen. Afbeelding: ANP

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard staat op plek 25 van de voorlopige kandidatenlijst van het CDA. Zoals het er nu naar uitziet maakt hij weinig kans om na de verkiezingen in maart opnieuw in de Kamer te komen.

Het CDA heeft op dit moment negentien zetels in de Kamer. In de meest recente peilingen staat de regeringspartij op verlies.

Lees ook: Lucille Werner wordt CDA-Kamerlid: ‘Met deuren slaan en champagne ontkurken’

Pijnlijk

Afgelopen zomer stelde Van Helvert, die sinds 2014 in de Kamer zit, zich nog kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Hij haakte snel af toen hij inzag dat hij naast minister Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt geen kans maakte. Extra pijnlijk was dat het CDA Limburg Van Helvert niet steunde, maar partij koos voor De Jonge.

De Sittardenaar zegt dat hij maandagavond „gigantisch baalde”, toen het partijbestuur hem inlichtte over zijn plek op de lijst. „Zes jaar lang heb ik mijn best gedaan. Tijdens gesprekken over mijn functioneren heb ik altijd te horen gekregen dat ik goed bezig was. Ik heb de afgelopen periode een aantal belangrijke woordvoerderschappen erbij gekregen. Dan verwacht je niet dat je op plek 25 wordt gezet.”

Voorkeursstemmen

Van Helvert heeft goede hoop dat hij met voorkeurstemmen toch nog een plek in de Kamer weet te bemachtigen. In 2017 haalde hij met zo’n 19.000 stemmen ruimschoots de drempel. „Dat lukt bijna niemand. De afgelopen vier jaar is mijn bekendheid niet minder geworden. Ik heb een heel campagneteam klaarstaan. Ik moet nu niet gaan zitten kniezen, ik moet aan de slag.”

Raymond Knops

In de top 20 van de conceptkandidatenlijst staan twee Limburgers. Staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom is de nummer vijf op de lijst. Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen staat op de vijftiende plek.

CDA-fractievoorzitter in Gulpen-Wittem Marieke Nass staat op 31 en het Maastrichtse burgerraadslid Gabrielle Heine op 38.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen