Populaire YouTuber Kastiop in België al dagen vermist: ‘Dit is zeker geen stunt’

Print
Populaire YouTuber Kastiop in België al dagen vermist: ‘Dit is zeker geen stunt’

Met zijn YouTubefilmpjes verzamelde Kacper Przybylski (22), oftewel Kastiop, 291.000 volgers. Karel Hemerijckx

De Belgisch-Poolse YouTuber Kastiop lijkt van de aardbodem verdwenen. De 22-jarige vlogger - wiens echte naam Kacper Przybylski is - werd vrijdag voor het laatst gezien.

Kastiop verliet vrijdag rond 17 uur de woning van zijn moeder in Hasselt. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. De politie speurt tot nu toe vergeefs naar zijn donkerblauwe Mercedes C180. Tientallen tips zijn zonder resultaat nagetrokken.

Kastiop heeft een YouTube-kanaal met 292.000 abonnees. „Daarmee is hij een van de grotere van Vlaanderen”, zegt zijn huisgenoot Vincent Frère. „Kastiop was één van de grondleggers. Hij is er zo’n acht, negen jaar geleden mee begonnen. Tegenwoordig legt hij zich vooral toe op racegames.”

Verontrustend

De politie noemt de verdwijning verontrustend en heeft een opsporingsbericht verspreid. De organisatie Child Focus is nu ook naar Kastiop op zoek. De stichting zet zich in voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. De vlogger werkte recent samen met Child Focus aan een campagne over de gevaren van gamen.

Collega-YouTubers gebruiken hun kanaal om te helpen zoeken naar Kastiop. De kijkers van Kastiops kanaal zijn over het algemeen tussen 12 en 17 jaar. Zij blijven met veel vragen achter. Zijn laatste video dateert van twee weken geleden.

Lockdown

Kastiop gaf aan dat het sinds de lockdown wat minder met hem ging. Volgens huisgenoot Frère reed Kastiop graag op een motor die hij pas had aangeschaft. Door de lockdown kon dat minder. Ook in zijn werk voelde hij de impact van corona toenemen. Bovendien klaagde hij over een gebrek aan sociaal contact. Sinds de invoering van de avondklok in België zat hij weer veel op zijn kamer en sprak hij volgens Frère enkel nog met zijn moeder.