Grapperhaus na onbestrafte bedreiging journalist: Dingen gaan niet zoals ik zou willen

Print
Grapperhaus na onbestrafte bedreiging journalist: Dingen gaan niet zoals ik zou willen

Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

Bij bedreiging van journalisten gaan dingen ‘niet zoals ik zou willen’, heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) in de Tweede Kamer erkent, in reactie op bedreigingen aan het adres van journalist Chris Klomp.

Die schreef vorige week op zijn website dat hij met geweld werd bedreigd en dat er woonadressen van journalisten worden gedeeld in een appgroep van een gezelschap dat aan Farmers Defence Force zou zijn gelieerd. Volgens Klomp heeft de politie hem te kennen gegeven dat er niets aan kan worden gedaan en dat hij ‘beter kan verhuizen’.

Lees ook: Ongeloof in Kamer om bedreigde NOS-journalisten: ‘Een aanval op onze beschaving’

Ook is de journalist via Twitter bedreigd door voormalig Ajax-speler Bryan Roy. ,,Ik weet waar je woont nu. Via DM. Slapen doen we ’s nachts, alleen jij niet’’, citeert Klomp de ex-voetballer. Eerder werd een dreigbriefje op zijn voordeur geplakt en een baksteen door zijn ruit gegooid. Hij denkt dat de bedreigingen onder meer voortkomen uit zijn kritiek op complottheorieën rond corona.

Serieus

Volgens Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) is een speciaal programma van politie en Openbaar Ministerie dat een jaar geleden startte om journalisten te beschermen, kennelijk ontoereikend. ,,Wat zijn we opgeschoten? Van geen enkele aangifte die Klomp heeft gedaan is hij op de hoogte gehouden. Hij moest er zelf achter komen dat zaken geseponeerd waren. Hoe serieus neemt de minister dit probleem?”

Minister Grapperhaus erkent dus dat niet alles goed verloopt. ,,Persvrijheid is een van de belangrijkste pijlers van onze democratische rechtsorde’’, zei hij. Maar hij moet erkennen dat ‘dingen nu niet zo gaan zoals ik zou willen’.

Grapperhaus kon niet zeggen of de registratie van bedreigingen aan het adres van journalisten al op orde is. Dat kondigde hij eerder wel aan. Wel wees de minister erop dat vanaf 1 april het Openbaar Ministerie hogere straffen kan eisen in zaken waarbij journalisten zijn bedreigd.