Driehonderd extra asielzoekers naar Overloon: ‘Maar die met een strafblad wil ik hier niet hebben’

Print
Driehonderd extra asielzoekers naar Overloon: ‘Maar die met een strafblad wil ik hier niet hebben’

Hulpdiensten aan de poort van het asielzoekerscentrum Overloon na een vechtpartij. Afbeelding: SK-Media

Het azc in Overloon wordt uitgebreid van 500 tot maximaal 800 asielzoekers. Om dat aantal te kunnen herbergen zullen er mobiele woonunits op het terrein worden geplaatst.

Volgens burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer, waar Overloon onder valt, is de extra opvang nodig vanwege de grotere toestroom van vluchtelingen.

Lees ook: Venray gaat stelende, dreigende en spugende ‘aso-asielzoekers’ dicht op de huid zitten

Verleden

In het verleden hebben er al woonunits in Overloon gestaan. Toen zaten er maximaal 872 azc’ers. Doordat dat aantal terugliep werden de woonunits die er toen al stonden weggehaald. In de overeenkomst die het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, met de gemeente Boxmeer heeft, is opgenomen dat er maximaal 800 mensen op het centrum mogen worden opgevangen.

Criminelen

Als het aan Van Soest ligt zijn daar geen jonge, criminele asielzoekers uit veilige landen meer bij. Overloon kwam vorige week in het nieuws doordat een 16-jarige azc’er tijdens een inbraak een bejaarde man het ziekenhuis in sloeg.

Van Soest heeft in een brief aan staatssecretaris Broekers-Knol laten weten verschoond te willen blijven van jonge asielzoekers uit veilige landen die een crimineel verleden hebben. ,,Asielzoekers met een strafblad wil ik hier niet hebben. En ja, als alle zeventig azc’s in Nederland er zo over denken, dan heeft de staatssecretaris een probleem dat opgelost moet worden.”