Tweede Kamer stemt voor hoger salaris in de zorg door foutje

Print
Tweede Kamer stemt voor hoger salaris in de zorg door foutje

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers. Eén Kamerlid van de coalitie stemde per ongeluk verkeerd, waardoor de stemmen niet langer staakten.

Een motie van PVV-leider Geert Wilders kreeg in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden achter zich; terwijl 67 Kamerleden tegen stemden. Door ‘een menselijke fout’ bij ChristenUnie, Kamerlid Stieneke van der Graaf riep vóór terwijl ze tegen was, haalde de motie een nipte meerderheid.

Eerdere moties met dezelfde strekking van PVV en SP werden de afgelopen maanden steeds verworpen. Wilders toonde zich na de stemming opgelucht. ,,Dit is geweldig nieuws”, zei hij.

SP-leider Lilian Marijnissen voegde toe: ,,Eindelijk wordt een motie voor een eerlijke beloning voor onze zorgverleners aangenomen. Elk debat opnieuw hebben we dit voorstel gedaan. Nu alles op alles zetten dat die structurele salarisverhoging er ook écht komt!”

Stokpaardje

De motie om zorgpersoneel structureel meer loon te geven, is de afgelopen tijd het stokpaardje geworden van de oppositie. De vraag is echter of er daadwerkelijk gehoor aan gegeven zal worden nu er op papier een meerderheid bestaat voor de wens van de Kamer.

Zorgminister Tamara van Ark heeft deze zomer al geschreven dat het kabinet de tering naar de nering moet zetten nu de coronacrisis het uiterste vraagt van onze nationale reserves. Een loonsverhoging voor het zorgpersoneel is verre van gratis. Eén procentje erbij kost al 560 miljoen euro, ofwel 32,50 euro per Nederlander.

Wilders wil desondanks voorafgaand aan het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer een brief ontvangen van het kabinet over de manier waarop het de motie wil gaan uitvoeren.