Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Recreatiepark De Berckt zegt oplossing te hebben voor langer verblijf illegale arbeidsmigranten

Recreatiepark De Berckt zegt oplossing te hebben voor langer verblijf illegale arbeidsmigranten

Het voormalig racecircuit in Baarlo, naast recreatiepark De Berckt, wordt gereedgemaakt voor de legale huisvesting van arbeidsmigranten. Afbeelding: Lé Giesen

Baarlo -

Recreatiepark De Berckt in Baarlo heeft een oplossing bedacht waarmee het hoopt de gemeente te vermurwen de illegale opvang van arbeidsmigranten nog langer toe te staan.

Dat bleek dinsdag tijdens het kort geding dat de eigenaar, de Oostappen Groep, had aangespannen tegen Peel en Maas. De gemeente had bepaald dat Oostappen een boete moet betalen als op 20 oktober nog steeds illegaal arbeidsmigranten verblijven op het park. Die boete kan oplopen tot een miljoen euro.

Uit een recente controle bleek dat er nog buitenlandse werknemers zijn. Oostappen vroeg de rechter in Roermond de inning van de boete op te schorten tot de gemeente zijn bezwaar heeft behandeld. Raadsman Huub van der Westen wees er bij die gelegenheid op dat Oostappen de impasse kan doorbreken.

Racecircuit

De gemeente wil geen vermenging van arbeidsmigranten met vakantiegangers op het park. De arbeidsmigranten moeten daarom verhuizen naar het naastgelegen, voormalig racecircuit. Dat is echter nog niet klaar. Oostappen verwacht dat in april 2021 driehonderd arbeidsmigranten op het nieuw terrein terechtkunnen. Dat aantal kan vervolgens in fases uitgebreid worden naar het maximum van 750.

Lees ook: Eerste deel arbeidsmigranten vertrokken van De Berckt, maar niemand weet waar naartoe

In de tussentijd wil Oostappen het recreatiepark blijven gebruiken voor de opvang van arbeidsmigranten. Dat kan omdat het park vanwege de coronacrisis gesloten is voor recreanten. Van ongewenste vermenging van vakantiegangers en arbeidsmigranten is dus geen sprake, stelde Van der Westen. De arbeidsmigranten worden niet gehuisvest in dat deel van het park waar omwonenden in het verleden klaagden over overlast. Ook hoeven arbeidsmigranten niet op straat gezet te worden.

Niet netjes

Volgens hem verblijven nog ruim honderd arbeidsmigranten op De Berckt, van wie een aantal is gearriveerd na het bevel het park te ontruimen. Rechter René Seerden vond dat „niet netjes”. Hij was echter kritischer op de gemeente Peel en Maas. Beide partijen waren jaren opgetrokken om het probleem op te lossen en nu alle seinen op groen staan, begint Peel en Maas forse boetes op te leggen. Hij vroeg zich af of het zo erg is als de arbeidsmigranten er nog een halfjaar zitten.

Jurist Dennis Langerak van de gemeente stelde dat Peel en Maas het jarenlange getreuzel van Oostappen beu was. De rechter voerde echter aan dat het bestemmingsplan pas dit jaar onherroepelijk was en de provincie pas dit jaar toestemming had verleend de bodem te saneren, wat inmiddels gebeurd is. Hij riep beide partijen op de komende weken nog eens te praten over een oplossing. Daartoe bleken ze bereid.