Vlaanderen zet cultuur- en sportsector vanwege corona op slot

Print
Vlaanderen zet cultuur- en sportsector vanwege corona op slot

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Ook Vlaanderen scherpt de coronamaatregelen vanwege de stijgende besmettingscijfers aan.

De bibliotheken blijven open maar verder gaan alle cultuurhuizen en - evenementen op slot. Wie ouder is dan 12 jaar mag vanaf vrijdag 18.00 uur alleen nog buiten sporten en in beperkt gezelschap. Dat geldt niet voor professionals. Die moeten het voorlopig wel zonder publiek stellen.

Lees hier alles over het coronavirus

In een extra ministerraad hakte Jambon de knopen door na overleg met de gouverneurs van de vijf Vlaamse provincies. Er is geen einddatum voor de nieuwe regels maar over drie weken wordt de situatie geëvalueerd. Volgens minister-president Jan Jambon is vooral het stijgend aantal ziekenhuisopnames in de regio „alarmerend”. Hij vroeg de Vlamingen „met aandrang” het aantal sociale contacten „tot een absoluut minimum te beperken”.

Avondklok

Vlaanderen houdt vast aan een avondklok van middernacht tot 05.00 uur, terwijl Wallonië en het Brussels Gewest een straatverbod van 22.00 tot 06.00 uur hebben ingevoerd. Alle fitnesscentra, zwembaden, bioscopen en bowlinghallen gaan dicht, maar Jambon moedigde mensen aan buiten te blijven wandelen en fietsen, alleen of in een groepje van maximaal vier personen. Winkelen mag met maximaal twee personen. Kerst- en rommelmarkten kunnen niet doorgaan maar wekelijkse markten wel.

Landelijk zijn sinds 19 oktober alle restaurants en cafés in het land een maand dicht en geldt een verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur.