Cartoonist Oppenheimer: Politiek en OM nemen bedreigingen niet serieus

Print
Cartoonist Oppenheimer: Politiek en OM nemen bedreigingen niet serieus

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer voelt zich in de steek gelaten door het kabinet en het Openbaar Ministerie als het gaat om de bedreigingen die hij al jaren ontvangt vanwege zijn kritische spotprenten.

Dat stelde hij in een gesprek in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij reageerde hiermee op de aangifte die de Turkse president Erdogan heeft gedaan tegen Geert Wilders voor het delen van een spotprent.

„Het kabinet en Grapperhaus stellen al maanden dat we corona er alleen samen onder kunnen krijgen door ons aan de regels te houden”, stelt de Maastrichtse cartoonist. Dit geldt ook voor de strijd om de vrijheid van meningsuiting, beklemtoont hij. „Docenten en cartoonisten hebben een hele belangrijke rol in het verdedigen van de waarden waar we zeggen voor te staan. Maar dat kunnen zij alleen als zij zich gesteund voelen door de politiek en het Openbaar Ministerie.”

Lees ook: Minister Blok: Aangifte Erdogan tegen Wilders ‘totaal ongepast’

Dat voelt Oppenheimer, die al jarenlang bedreigd wordt vanwege zijn werk, momenteel niet. Hij deelt de mening van Geert Wilders, die ook stelt dat er weinig gebeurt met alle aangiften van doodsbedreigingen die hij blijft doen. „Een jaar geleden heeft iemand op internet met naam en toenaam gezegd dat hij mij de keel doorsnijdt als hij mij tegenkomt. Daar is niets schimmigs of ingewikkeld aan, dat is een concrete doodsbedreiging. Met één keer googelen kan je het adres van deze meneer vinden.”

Deze informatie heeft de cartoonist een jaar geleden doorgegeven aan de politie. „We zijn nu een jaar verder en de zaak ligt nog niet eens bij het Openbaar Ministerie. Het is om te janken. Ik stel mij kwetsbaar op omdat we in dit land vrijheid van meningsuiting belangrijk zeggen te vinden. Maar dan moet je wél de backsupport hebben van het systeem dat we hebben opgetuigd om die waarden te verdedigen.”

Lees ook: Spotprent Maastrichtse cartoonist geblokkeerd op Facebook in Turkije

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee