ICT-probleem geeft vertekend beeld coronacijfers: ‘slechts’ 8.000 nieuwe besmettingen

Print
ICT-probleem geeft vertekend beeld coronacijfers: ‘slechts’ 8.000 nieuwe besmettingen

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, woensdag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

Na drie dagen van meer dan tienduizend nieuwe besmettingen telt het RIVM er woensdag fors minder: 8.123. Maar conclusies trekken is onmogelijk: de dataset van is ‘incompleet’ door een ICT-probleem: ‘Dus het geeft een vertekend beeld’.

Details over de technische problemen ontbreken vooralsnog. Maar het probleem komt op een uiterst ongelukkig moment: deze dagen zijn cruciaal voor het virusbeleid, de kentering in het aantal besmettingen wordt precies deze week verwacht.

Lees ook: Dit is mogelijk het bewijs dat ziekenhuispersoneel minder vaak corona kreeg na de griepprik

Half oktober kondigde het kabinet de gedeeltelijke lockdown af, deze week moeten de resultaten daarvan zichtbaar zijn in de cijfers. Mede daarom wacht de regering nog met eventuele nieuwe maatregelen. Maar de gegevens van woensdag bieden daarvoor dus geen betrouwbare graadmeter. Mogelijk zijn de statistieken morgen weer accuraat.

RIVM-rekenmeester Jacco Wallinga zei woensdag tegen deze nieuwssite dat de piek van de tweede golf vermoedelijk dichtbij is: de reproductiefactor - die staat voor het gemiddelde aantal anderen dat een besmet persoon aansteekt - daalt langzaam richting de één. Daaronder dooft de epidemie uiteindelijk uit.

Zo moet het aantal nieuwe besmettingen dagelijks afnemen, later zullen dan ook de nieuwe ziekenhuisopnames volgen, is de hoop en de prognose. Hoe snel en hoe fors die daling is, moet blijken. Vooralsnog houden ziekenhuizen rekening met een fikse toename die nog weken aanhoudt, de najaarspiek aan coronapatiënten zal dan ergens in november bereikt worden, waarna de aantallen ook weer afnemen.

ICT-probleem geeft vertekend beeld coronacijfers: ‘slechts’ 8.000 nieuwe besmettingen
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), in de Tweede Kamer. Foto: ANP