Tienduizend nieuwe coronabesmettingen gemeld, deel is restant van dag eerder

Print
Tienduizend nieuwe coronabesmettingen gemeld, deel is restant van dag eerder

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het RIVM meldt donderdag 10.280 nieuwe besmettingen, dat is inclusief een onbekend aantal gevallen dat woensdag niet bij de telling zat door ict-problemen. Gemiddeld kwam het aantal infecties de afgelopen twee dagen dus uit op ongeveer 9200, iets lager dan eerder deze week.

Dat blijkt uit de RIVM-cijfers die donderdagmiddag gepubliceerd zijn. Woensdag turfde het instituut ruim 8.000 meldingen, maar die statistiek was incompleet door een softwareprobleem. Smeer je de aantallen uit over beide dagen dan bedraagt het gemiddelde dagcijfer 9200, iets lager dan begin van de week, toen het aantal nieuwe gevallen op meer dan tienduizend uitkwam.

Lees hier alles over het coronavirus

De ICT-kwestie bij de GGD is inmiddels verholpen. Volgens een woordvoerder van GGD GHOR Nederland was de software niet gebouwd op dagelijks tienduizend besmettingen en dus duizenden GGD’ers die tegelijkertijd inloggen: ,,Dus het systeem werd erg traag gisteren toen er zoveel medewerkers mee werkten.” Na een update in de nacht van woensdag op donderdag draait de boel weer: ,,We gingen eerder gewoon niet uit van tienduizend besmettingen per dag, zo simpel is het eigenlijk.”

Gemiddeld

Onduidelijk blijft nu hoeveel infecties er woensdag en donderdag waren, daarom adviseert de woordvoerder de aantallen van beide dagen op te tellen en door twee te delen voor het gemiddelde beeld: ,,Net als afgelopen weekeinde, toen lag het er ook even uit.”

Het gedoe komt op een ongelukkig moment: de dagkoersen zijn deze week cruciaal omdat de effecten van de gedeeltelijke lockdown van midden oktober nu te zien moeten zijn. Het kabinet houdt striktere maatregelen achter de hand in de hoop dat we deze week ergens het kantelpunt bereiken en het aantal besmettingen weer terugloopt. Het RIVM ziet daarvoor al voorzichtige lichtpuntjes, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, waarschuwde RIVM-baas Jaap van Dissel in de Tweede Kamer.

Ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen, is alleen op de intensivecareafdelingen licht toegenomen. Ic-medewerkers zorgen nu voor 553 patiënten met Covid-19, acht meer dan woensdag, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Twee van deze patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster.

Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gelijk gebleven: het zijn er 1831. Opgeteld liggen nu dus 2384 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, inclusief de twee in Duitsland.

Overplaatsingen

Verder meldt het centrum dat de laatste 24 uur 35 patiënten zijn overgeplaatst van de ene regio naar de andere, net zoveel als woensdag. Het verplaatsen gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Ook binnen regio’s worden patiënten overgeplaatst, maar daarover brengt het landelijke centrum geen cijfers naar buiten.

Mensen die ziek zijn geworden door het virus vormen al enige tijd de meerderheid van alle Nederlandse patiënten die momenteel op de ic’s liggen. Dat zijn er nu in totaal 1023, ook weer inclusief de coronapatiënten op de ic in Münster.

Ziekenhuizen werken aan uitbreiding van hun intensivecarecapaciteit. Die wordt opgeschroefd tot 1350 bedden. In noodgevallen kan dit aantal verder stijgen tot 1700.