Familie Ivana Smit start rechtszaak tegen politie Kuala Lumpur wegens ‘incompetentie’

Een foto van Ivana Smit tijdens de uitvaartplechtigheid.  © ANP

De familie van Ivana Smit sleept de Maleisische politie voor de rechter. Bijna drie jaar na de dood van het Sittardse fotomodel tast de familie nog steeds in het duister. Van het toegezegde moordonderzoek is niets vernomen. Reden om de politie voor de rechter te slepen wegens ‘incompetentie, onprofessioneel gedrag en wellicht corruptie’.

Ton VoermansBron: AD

Vorig jaar 22 november oordeelde de rechter in Maleisië in hoger beroep dat de dood van Smit onderzocht moest worden als moord. De politie in Kuala Lumpur gaf een paar dagen later een persconferentie dat er een onderzoek werd gestart. Sindsdien is er niets meer van vernomen. De familie van Ivana Smit vreest dat er niets is gedaan. Verzoeken om informatie blijven onbeantwoord.

Lees ook: Nederland biedt hulp aan bij moordonderzoek Ivana Smit

Ivana Smits naakte en ontzielde lichaam werd 7 december 2017 gevonden op een balkon van een appartementencomplex in Kuala Lumpur. De 18-jarige vrouw was tientallen meters gevallen. Het Amerikaanse echtpaar waarmee ze de avond en nacht had doorgebracht, Alex en Luna Johnson, zegt niet te weten hoe Ivana daar terecht is gekomen. Ze lagen te slapen na een wilde uitgaansnacht, verklaarden ze.

De familie Smit heeft nooit geloofd dat de dood van Ivana een ongeluk was en kregen justitie in Maleisië zover dat er een rechtszaak kwam om de feiten boven tafel te krijgen. Dat bracht geen duidelijkheid. Mogelijk was Ivana al overleden voordat ze naar beneden viel, bleek uit onderzoek van de Nederlandse patholoog Frank de Groot, maar volgens experts in Kuala Lumpur was de val van de 20e verdieping de doodsoorzaak.

Lees ook: ‘Wíj gaan eraan kapot, maar de Johnsons ook’

Cold case

,,Ik laat de dood van mijn dochter geen cold case worden’’, briest Marcel Smit, haar vader. Hij hoopt dat de procedure van de familie tegen de politie in Kuala Lumpur het moordonderzoek nieuw leven inblaast.

Noch de familie Smit, noch het Amerikaanse echtpaar heeft iets gehoord van de politie in Maleisië sinds de aankondiging vorig jaar november dat er een moordonderzoek zou worden gestart.

Volgens de familie Smit is hun dochter over de rand van het balkon gegooid nadat ze was overleden aan een overdosis drugs. De Johnsons ontkennen iedere betrokkenheid bij de dood van de Nederlandse. Ze zeggen dat ze niet zijn benaderd door de Maleisische politie sinds ze zijn verhuisd van Kuala Lumpur naar Miami in de Verenigde Staten.

 © AD

Advocaat Sébas Diekstra, die de familie in Nederland bijstaat, steunt de rechtszaak die door de Maleisische advocaat Sankara Nair wordt voorbereid. De dood van Ivana Smit was al twee keer eerder onderzocht.

Bij de rechtszaak naar de feiten bleek dat door de recherche fout op fout was gestapeld. De lijst is eindeloos: de temperatuur van Smit was niet opgenomen om het tijdstip van overlijden vast te stellen, de schoonmaker van de Johnsons kon het appartement waar de drie seks hadden gehad schoonmaken voordat de technische recherche kwam, rechercheurs liepen door eventuele sporen heen en de foto’s van het gevonden lichaam waren zo slecht dat er nauwelijks conclusies uit te trekken waren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal