Roemer: ‘Geef arbeidsmigrant fatsoenlijk huurcontract met opzegtermijn’

Print
Roemer: ‘Geef arbeidsmigrant fatsoenlijk huurcontract met opzegtermijn’

Afbeelding: Hollandse Hoogte/ANP

Arbeidsmigranten die via hun uitzendbureau woonruimte huren, moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijk huurcontract met een opzegtermijn van minstens een maand. Dat is een van de vele aanbeveling die oud-SP-leider Emile Roemer vrijdagochtend presenteert om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren.

Roemer werkte de afgelopen maanden in opdracht van het kabinet aan een uitgebreid advies. Dat kwam er omdat tijdens de coronacrisis eens te meer bleek hoe kwetsbaar de positie van veel buitenlandse uitzendkrachten is.

Een van de pijnpunten daarbij is de huisvesting. Veel migranten zijn bij het vinden van woonruimte afhankelijk van het uitzendbureau waarvoor ze werken. Op het moment dat hun klus ophoudt, moeten ze in sommige gevallen ook op stel en sprong hun woonruimte verlaten. Dat moet niet meer kunnen, zo stelt Roemer in zijn rapport.

Toezicht

Ook aan de slechte woonomstandigheden wil Roemer paal en perk stellen. Wat hem betreft krijgen arbeidsmigranten recht op een kamer van minimaal 15 vierkante meter. Het moet afgelopen zijn met situaties waarin meerdere migranten op één kamer verblijven.

Ook is beter toezicht op verhuurders nodig, bijvoorbeeld via een verhuurdersvergunning die gemeenten zouden moeten verstrekken. Roemer presenteert zijn rapport vrijdagochtend tijdens een persconferentie aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).