Rutte: Snel helderheid over noodzaak extra maatregelen, complete lockdown waarschijnlijk niet nodig

Print
Rutte: Snel helderheid over noodzaak extra maatregelen, complete lockdown waarschijnlijk niet nodig

Premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad. Afbeelding: ANP

De komende dagen zal helder worden of de coronacijfers extra maatregelen vereisen. Dat zei premier Rutte vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Maar een complete lockdown ligt nu waarschijnlijk niet voor de hand.

,,We staan op een kruispunt”, herhaalde de premier. Rutte: ,,Het is nog te vroeg om het exacte effect van de gedeeltelijke lockdown vast te stellen. Maar het aantal positief geteste personen lijkt constant. We zullen de situatie zeer nauwlettend in de gaten houden.”

Lees ook: Dik 11.000 besmettingen, maar ziekenhuisbezetting stabiel: piek najaarsgolf lijkt in zicht

Er valt bij de minister-president licht optimisme te bespeuren. Nu lijkt een complete lockdown ‘waarschijnlijk niet nodig’, aldus Rutte. ,,De berichten zijn gematigd positief, maar we hebben ook af te wegen of we die trend willen versnellen met extra maatregelen. En wat voor schade levert dat dan weer op?”

Persconferentie

De komende dagen moet de trend zichtbaar worden, aldus de premier. ,,We verwachten snel duidelijkheid en dinsdag zullen minister De Jonge en ik weer een persconferentie geven. Dan informeren we u over de stand van zaken en laten we weten of er aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Bijna overal in Europa gelden andere, forse ingrepen, constateert Rutte. ,,De dagelijkse bestrijding van het virus is een nationale aangelegenheid, maar kennis en informatie uitwisselen blijft belangrijk.”

Momenteel bevindt het aantal reisbewegingen in Nederland, belangrijk voor de besmettingen, zich op het niveau van juni. Dat is meer dan tijdens de eerste intelligente lockdown, maar minder dan in de zomer. Volgens Rutte ‘een bemoedigende ontwikkeling’.

De premier verwacht zo snel mogelijk uitsluitsel te kunnen geven over het reisadvies voor de winterperiode. Maar of dat advies er dinsdag al ligt, is nu nog niet te zeggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →