Opgepakte man na neerschieten ‘pater Nikos’ in Lyon vrijgelaten

Print
Opgepakte man na neerschieten ‘pater Nikos’ in Lyon vrijgelaten

Hulpverleners in Lyon op de plaats waar een aanvaller gewapend met een afgezaagd jachtgeweer een orthodoxe priester verwondde tijdens een schietpartij. Afbeelding: AFP

De man die zaterdag was aangehouden na het neerschieten van een geestelijke in de Zuid-Franse stad Lyon is vrijgelaten. Het parket meldde zondag dat er geen bewijs is gevonden dat hij betrokken was bij het incident. Ook liet de gezondheidstoestand van de man niet toe dat hij nog langer werd vastgehouden.

Een Grieks-orthodoxe priester werd twee keer beschoten toen hij zijn kerk in Lyon aan het sluiten was. De 52-jarige Nikolaos Kakavelakis, ‘pater Nikos’ voor de gelovigen, kreeg twee kogels in de buik en werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is kritiek.

De dader maakte zich uit de voeten. De schutter was volgens de politie een lange, in het zwart geklede man die vuurde met een geweer met afgezaagde loop. Zaterdag werd een man die voldeed aan het signalement van de schutter gearresteerd in een kebabzaak.

Lees ook: Priester in levensgevaar na schietpartij in Lyon, verdachte opgepakt

Over het motief voor de daad is nog niets bekend. Het kan een persoonlijke afrekening zijn geweest, melden Franse media. De politie houdt alle opties open, van een terroristische aanslag tot een conflict in de privésfeer. Tegen twee agenten die als eersten bij hem waren, zou ‘pater Nikos’ hebben gezegd dat hij de schutter niet kende.

Opgepakte man na neerschieten ‘pater Nikos’ in Lyon vrijgelaten
Politieagenten onderzoeken de ingang van de orthodoxe kerk waar een aanvaller gewapend met een afgezaagd jachtgeweer een orthodoxe priester verwondde. Foto: AFP

Het Openbaar Ministerie in de stad opende een onderzoek wegens ‘poging tot moord’. Het werkt samen met het federale parket voor terrorismebestrijding in Parijs en verklaarde ‘geen enkele hypothese uit te sluiten of de voorkeur te geven’.

Vechtpartijen en bedreigingen

Franse media stellen dat het motief voor de beschieting mogelijk in de privésfeer ligt. Sinds de komst van de priester, zo’n dertien jaar geleden, waren er ‘spanningen’ binnen zijn geloofsgemeenschap. ,,Persoonlijke conflicten waarvoor pater Niko minstens één keer de politie moest bellen, maar ook vechtpartijen in de kerk’’, verklaarde pater Antoine Callot van de Orthodoxe gemeenschap tegenover nieuwszender France Info.

Er was volgens de geestelijke ook sprake van bedreigingen. ,,Maar om nou te zeggen dat hij persoonlijk werd bedreigd. Hoe dan ook, aan zoiets verschrikkelijks hadden we nooit gedacht’’, aldus Callot.

De beschieting van de priester veroorzaakt opschudding in de Griekse gemeenschap van Lyon. ,,We zijn in shock en wachten op informatie over de zaak”, verklaarde voormalig voorzitter Nicolas Angeloudis van de Griekse gemeenschap in Lyon tegenover de krant. ,,Ik zag Nikos afgelopen zondag nog tijdens de mis. Het was de laatste vanwege de lockdown. Na afloop spraken we nog met elkaar.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee