DSM voelt crisis nog steeds bij materialentak

Print
DSM voelt crisis nog steeds bij materialentak

Afbeelding: ANP

Heerlen / Hoensbroek -

Speciaalchemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal opnieuw last gehad van de coronacrisis bij zijn materialentak, die bijvoorbeeld producten levert aan de auto-industrie. Bij de verkopen van voedingsingrediënten in de afgelopen periode was sprake van tegenwind van negatieve wisselkoerseffecten.

De totale omzet uit voortgezette activiteiten zakte in het derde kwartaal op jaarbasis met 4 procent tot bijna 2 miljard euro. Bij de materialentak, die DSM grotendeels gaat verkopen, daalde de omzet met 17 procent. Bij de grotere divisie Nutrition werd wel meer verkocht, maar hier was een duidelijk effect van valutakoersen te zien, waardoor uiteindelijk de omzet onveranderd bleef in vergelijking met een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op 183 miljoen euro, een daling van 23 procent. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een omzet behaald van ruim 6 miljard euro en een nettoresultaat van 453 miljoen euro.

Daarnaast rondde DSM begin oktober de overname af van het Oostenrijkse Erber Group, dat zich bezighoudt met natuurlijke voedingssupplementen, analyse van diervoeder en voedsel en bescherming van gewassen. Met de overname was een bedrag gemoeid van 980 miljoen euro.

DSM blijft wel alert op de ontwikkelingen rond het coronavirus en zegt dat de opleving van de pandemie in de afgelopen tijd de zichtbaarheid op de kortere termijn beïnvloedt. Het bedrijf heeft geen algemene winstprognose uitgesproken voor heel dit jaar.