Van nul tot nu

Van Sjpassemig tot verkleedverbod

Print
Van Sjpassemig tot verkleedverbod

Carnaval door de ogen van Jeroen Bosch. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Heerlen / Hoensbroek -

Carnaval roept emoties op en heeft zo zijn eigen geschiedenis met hoogtepunten en dieptepunten. Zo maar een greep uit de jaren 70 en 80.

In 1971 werd een prijsvraag uitgeschreven om Heerlen, naar het voorbeeld van menige Limburgse of Brabantse concurrent, tijdens de carnavalsdagen een andere naam te geven. Uit de meer dan 300 reacties waarmee de jury overspoeld werd, bleek dat deze actie aansloeg. Dat niet alle reacties even vleiend waren, mocht de pret niet drukken. Enkele voorbeelden: Heerlevallum, Winkloak, Pungeldaal, Pochhansa, ’t Kuebgaat, Valnitum, Trekloak, Koelepoel, Bazelroa.

Sjpassemig

De jury weigerde te accepteren dat Heerlen een loak was en vond verwijzingen naar het Romeinse verleden niet origineel. De namen die betrekking hadden op de toen aflopende mijnindustrie – hoe leuk gevonden soms – ondergingen hetzelfde lot. Sjpassemig werd het: de combinatie van Carnaval met sjpas, de streekverwante sj en het achtervoegsel mig klonken niet alleen de inwoners van Palemig, Mussjemig en Vrussjemig als muziek in de oren.

Verkleedverbod

De middelbare scholen hadden in die tijd nogal moeite om de leerlingen in de dagen voorafgaand aan carnaval in het gareel te houden. Om de aandacht bij de les te houden gold op veel scholen een verkleedverbod. Maar iets verbieden, maakt het juist spannend. Mijn leerlingen speculeerden er op dat zij groepsgewijs uit de les verwijderd zouden worden. Ach, die strafmiddag hadden zij graag over voor een hoop lol. Tot hun verbazing begon ik echter gewoon met mijn geschiedenisles. En daar zaten ze dan in hun clownspak en pruik, zwaar geschminkt. Op het verzoek of het raam open mocht, vanwege de warmte, reageerde ik negatief. Terwijl het zweet onder hun pruiken vandaan sijpelde, moeten zij mij vervloekt hebben. Achteraf heb ik mijn best gedaan om dit onzinnige verkleedverbod van de baan te krijgen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu