Veertien arrestaties in verband met aanslag Wenen

Print
Veertien arrestaties in verband met aanslag Wenen

Afbeelding: DPG Media

Er zijn veertien arrestaties verricht na de schietpartijen maandagavond in het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Dat heeft politie bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Eén van de daders werd binnen negen minuten doorgeschoten.

Iets na 20.00 uur vonden maandagavond meerdere schietpartijen plaats. Schutters vielen op zes locaties in de stad aan. De aanslag heeft aan vijf mensen het leven gekost, in totaal raakten zeker zeventien mensen gewond. Zeven van hen zijn er ernstig aan toe. Onder hen een politieagent, die buiten levensgevaar is. Er liggen nog veertien mensen gewond in het ziekenhuis. Een oudere man en een oudere vrouw, twee jonge voorbijgangers en een serveerster werden doodgeschoten.

Lees ook: Doodgeschoten dader aanslag Wenen eerder veroordeeld, vijfde slachtoffer overleden

Een 20-jarige dader met zowel de Oostenrijkse als de Noord-Macedonische nationaliteit is doodgeschoten door de politie. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken sympathiseerde hij met terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en werd hij al eens eerder veroordeeld vanwege terrorisme. Hij werd op 25 april 2019 veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf omdat hij probeerde naar Syrië te reizen om zich bij IS aan te sluiten. Op 5 december vorig jaar werd hij voorwaardelijk vervroegd vrijgelaten. Zijn straf was minder zwaar vanwege zijn leeftijd.

Vuurgevechten

De schietpartij begon in de buurt van een synagoge in de Seitenstettengasse. Het kwam daarna ook nog tot andere vuurgevechten, onder meer in de buurt van Schwedenplatz. Schutters vielen op zes locaties in de stad aan. Volgens getuigen werd bij cafés en restaurants naar binnen geschoten.

Volgens de minister was het doel van de aanval om de democratische maatschappij van Oostenrijk te verzwakken of te verdelen. De dader was zwaargewapend en droeg een bomgordel. De Weense politie stelt op Twitter echter dat de bomgordel in kwestie nep is.