Kabinet grijpt weer in: dit zijn de aangescherpte maatregelen

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet zet andermaal een rem op ons sociale leven. Buitenlandse reizen worden tot half januari afgeraden, publieke plekken als musea, bioscopen, theaters, pretparken en dierentuinen gaan op slot. In regio’s met veel besmettingen dreigt sluiting van winkels en middelbare scholen.

Tobias den HartogBron: AD

Ook sauna’s en zwembaden sluiten de deuren. Sportscholen mogen wel open blijven om nog iets aan vertier over te houden, maar groepslessen gaan we in de ban. Het aantal volwassen gasten dat je thuis mag ontvangen gaat terug van 3 naar 2 personen.

Volg de persconferentie via ons liveblog

Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. Alle maatregelen gaan donderdagavond in om 22.00 uur, voor de duur van twee weken. Daarna gaan we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die nu nog geldt, die zullen we volgens de premier ‘tot midden december moeten volhouden’. Alleen het reisadvies gaat dus langer gelden, in ieder geval tot en met de Kerstvakantie.

Druk op de zorg verlichten

Rutte wil met de maatregelen de druk op de zorg verder verlichten. ,,Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mijn bloeddruk is iedere dag licht stijgend als de cijfers van het RIVM binnenkomen. Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. De besmettingscijfers moeten sneller naar beneden.” In de zorg is het nog te veel ‘pompen of verzuipen’, aldus de premier.

Het kabinet komt daarnaast met een maximum aantal personen dat bij uitvaarten aanwezig mag zijn. Dat worden nog maar 30 personen. Bij bruiloften wordt een maximum van 20 personen ingesteld. Ook wordt het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug gebracht: van vier naar twee.

Avondklok

Het kabinet zet verder een plan klaar voor een regionale ‘avondklok’ in regio’s met hoge aantallen besmettingen. Ook wordt bekeken hoe middelbare scholen en winkels daar gesloten zouden kunnen worden, indien nodig. Die plannen houdt het kabinet nu nog wel achter de hand. Rutte noemde de regio’s rond Rotterdam, Dordrecht en Twente als gebieden die daar voor in aanmerking zouden kunnen komen. De ‘komende week’ hangt dat echt in de lucht, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Volgens Rutte is de avondklok goed te handhaven, hij wil niet dat, zoals in Frankrijk, mensen met een boterbriefje op pad moeten, bijvoorbeeld als ze voor hun werk in het ziekenhuis op pad moeten. Rutte: ,,We gaan niet met een briefje de straat op.”

Rutte wil dat niet voor het hele land. ,,Een hele lockdown klinkt heel stoer, maar dat betekent heel veel voor de economie, maar dat nu doen is niet nodig.” Premier Rutte riep verder op tot onderlinge solidariteit: ,,Let op elkaar, de komende tijd. Want een beetje aandacht en interesse kunnen heel veel betekenen.”

De Jonge waarschuwde alvast voor de feestdagen: ,,Kerst wordt anders dit jaar. Wat er mogelijk is, moet de komende weken duidelijk worden. De komende tijd moeten we de kiezen op elkaar houden. Maar we doen dat met reden en voor elkaar, laten we dat voor ogen houden.”

Rutte zei later terug te komen op de oproep om vuurwerk helemaal te verbieden deze jaarwisseling. Burgemeesters willen dat graag, ook in de Tweede Kamer is daar steun voor.

Alle maatregelen op een rij:

-Het kabinet geeft een negatief reisadvies af voor vakantiereizen naar het buitenland in de kerstvakantie.

-Het kabinet sluit musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf donderdag 22.00 uur voor twee weken.

-Het aantal volwassen gasten dat je thuis mag ontvangen gaat terug van drie naar twee personen.

-Ook sauna’s en zwembaden gaan dicht. Sportscholen worden uitgezonderd.

-Pretparken en dierentuinen gaan eveneens op slot.

-Het kabinet beperkt het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen: van vier naar twee.

-Het kabinet komt daarnaast met een maximum aantal personen dat bij uitvaarten aanwezig mag zijn. Dat worden nog maar 30 personen. Bij bruiloften wordt een maximum van 20 personen ingesteld.

-Het kabinet zet verder een plan klaar voor een regionale ‘avondklok’ in regio’s met hoge aantallen besmettingen. Ook wordt bekeken hoe middelbare scholen en winkels daar gesloten zouden kunnen worden. Die plannen houdt het kabinet nu nog wel achter de hand.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal