Van nul tot nu

‘Tot ònger ’t kroed, Gelaen veuroet’

Print
‘Tot ònger ’t kroed, Gelaen veuroet’

Jean Janssen (links), stadsprins Ruud van Wersch en pastoor Emile Thissen in 1976, 4x11 jaar geleden. Afbeelding: Heemkundevereniging Geleen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Als er iemand in de vorige eeuw zijn stempel heeft gedrukt op de ‘Gelaense vastelaovend’ is het Jean Janssen wel. Hij was een echte verenigingsman, die werken als bijzaak zag. Hij werd geboren in (Oud-)Geleen op 24 maart 1926. Hij overleed op 17 maart 1997.

Hij doorliep de ambachtsschool en begon zijn professionele loopbaan als mijnmeter op de Staatsmijn Maurits, wat hij tot 1961 volhield.

Toen in 1947 de carnavalsvereniging De Flaarisse werd opgericht werd hij op 8 januari 1948 uitgeroepen tot eerste prins. Op dezelfde avond werd voor het eerst het inmiddels vermaarde lied Gelaen dat wurt ein Waereldsjtad van Jean Savelkoul ten gehore gebracht. Jeans moeder was faliekant tegen en ging tijdens de carnavalsdagen op retraite. Vader Janssen en zijn twee zussen vonden het echter prachtig.

Café Waereldsjtad

Na de oorlog stortte Jean zich in het verenigingsleven. Hij werd keeper bij voetbalvereniging Quick ‘08, ging zingen bij Zanglust en acteerde bij toneelvereniging Kunst en vermaak. In 1957 trouwde hij met Agnes (Ai) Gubbels, het mooiste meisje van Sittard, zoals hij zelf zei. Met haar begon hij in hetzelfde jaar met het uitbaten van het legendarische café Waereldsjtad aan de Rijksweg Noord.

Hij was voorzitter van de jonkheid, medeorganisator van de meifeesten, professioneel voetbaltrainer (onder andere VVV Venlo), nationaal kampioen met de kegelclub Tic-Tac, plaatsvervangend schutterskoning voor burgemeester Van Banning en actief biljarter.

Vastelaovend

Hij zette echter vaak alles opzij voor de vastelaovend. Na zijn prins schap in 1948 werd hij benoemd tot ceremoniemeester bij De Flaarisse. Daarna vervulde hij de positie van voorzitter en meer dan 33 jaar was hij president in de functie van Opperflaaris. In 1985 nam hij met pijn in het hart afscheid.

In de Limburgse carnavalswereld speelde hij ook een belangrijke rol. Vele jaren reisde hij door de hele provincie als voorzitter van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV). In 1994 werd Jean voor zijn grote verdiensten voor de vastelaovend in het algemeen en de SLV in het bijzonder benoemd tot erevoorzitter. Vanaf de oprichting van de SLV was hij meer dan 30 jaar gezichtsbepalend voor de SLV.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen