Acht arrestanten aanslag Wenen eerder veroordeeld

Print
Acht arrestanten aanslag Wenen eerder veroordeeld

Donderdag hielden mensen in Wenen een herdenking van de slachtoffers van de aanslag bij een geïmproviseerd monument voor de slachtoffers Afbeelding: Getty Images

Acht van de verdachten die zijn opgepakt in verband met de terreuraanslag in Wenen zijn eerder veroordeeld, onder meer voor terroristische vergrijpen. Dat zei de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer donderdag op een persconferentie.

In de dagen na de terreuraanval in Wenen maandagavond werden 16 mensen gearresteerd. Vier van hen zijn eerder veroordeeld voor terreurgerelateerde misdaden, twee voor geweldsincidenten en twee voor een poging tot eergerelateerde moord.

Lees ook: Aanslag Wenen leidt tot heftige kritiek: ‘Deze aanslag had voorkomen kunnen worden’

In Zwitserland zijn ook twee verdachten aangehouden. Die twee personen waren volgens Zwitserse justitie al onderdeel van strafzaken wegens terroristische misdrijven.

De Oostenrijkse regering erkende eerder dat er fouten zijn gemaakt in de aanloop naar de dodelijke terreuraanslag in Wenen. Buurland Slowakije had gewaarschuwd dat de aanslagpleger probeerde munitie te kopen.

Ook was de aanslagpleger vorig jaar nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De man kwam vroegtijdig op vrije voeten.

De dader, een 20-jarige geradicaliseerde moslim, schoot maandagavond vier personen dood en verwondde meer dan twintig anderen in hartje Wenen. Hij werd gedood door de politie. De aanslag was het werk van één persoon en werd geclaimd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).