Kerstbomenverkoop over de kop om coronadrukte te ontlopen

Print
Kerstbomenverkoop over de kop om coronadrukte te ontlopen

Om de donkere dagen geïsoleerd en toch gezellig door te komen, worden er al veel kerstbomen verkocht. Afbeelding: AD/Pix4Profs-Ron Magielse

Veel mensen staan te trappelen van ongeduld om een kerstboom in huis te halen. Kunstkerstbomen vliegen de winkels uit en Intratuin, dat 30 procent van de markt vertegenwoordigt, heeft besloten de echte kerstbomen vervroegd te importeren. „Zet hem niet meteen binnen neer”, waarschuwt de winkel wel.

Hoewel de schappen met kerstspullen al weken staan opgesteld, zouden de echte bomen pas op 30 november arriveren. „Maar er zijn zoveel klanten die er al om vragen, dat we hebben besloten om ze eerder te laten overkomen van onze leverancier in Denemarken”, zegt Lobke Samallo van het hoofdkantoor van Intratuin. „Volgende week worden de eerste al verkocht in sommige filialen, maar in de meeste centra zijn ze vanaf 23 november beschikbaar.”

Lees ook: Rutte en De Jonge waarschuwen: Het wordt een sobere kerst dit jaar

Kerstbomenverkoop over de kop om coronadrukte te ontlopen
Foto: ANP

Cijfers bewijzen de vroege kerstkoorts. Garden Retail Services, dat de inkoop doet voor 120 tuincentra, heeft twee keer zoveel kunstbomen afgezet als vorig jaar. Intratuin verkocht al tweeënhalf keer zo veel ballen en pieken als vorig jaar, de omzet van verlichting ging er met 75 procent omhoog en van kunstkerstbomen zijn er zelfs 140 procent meer verkocht. Webwinkel Bol.com verkocht maandag vier keer zoveel kunstkerstbomen als dezelfde dag in 2019. Het gaat volgens een woordvoerder alleen die dag al om duizenden bomen.

Veilig shoppen

Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland zegt dat mensen op tijd gaan kerstshoppen, omdat ze hun huis gezellig willen maken nu ze geïsoleerd leven. „Daarnaast zijn winkels vanwege corona eerder begonnen met hun kerstafdelingen om het bezoek te spreiden, voor de veiligheid. Sommige klanten zijn ook bang dat de winkels nog worden gesloten door de overheid en hebben daarom wat vroeger dan normaal hun spullen ingeslagen.”

Tuincentra ontvangen 60 miljoen bezoekers per jaar en lijken nauwelijks te lijden onder corona, met uitzondering van de winkels in grensgebieden. „De grote kerstshows in onder meer Venlo hebben het zwaar, omdat Duitse klanten wegblijven”, zegt Horstra. Maar de Nederlandse consument is gulzig. „We horen van alle winkeliers dat klanten al expliciet naar kerstbomen vragen”, zegt Samallo namens Intratuin. „Ik vermoed dat ze ook wat eerder in het jaar op stap gaan om te voorkomen dat ze in bomvolle winkels terechtkomen. Dat kan trouwens niet, want Intratuin hanteert een maximum aantal mensen in de winkels.”

De vraag naar kunstkerstbomen is waarschijnlijk groter, omdat echte bomen het niet redden tot 25 december. „We adviseren klanten dat áls ze een kerstboom kopen, die eerst nog een tijdje buiten te laten staan”, zegt Samallo. „Binnen laten de naalden sneller los. En het is het beste als ze in een laagje water staan. Dan blijven ze het mooist.”