Vrouw (18) opgepakt vanwege cartoonrel op Rotterdamse school

 © Hollandse Hoogte / ANP

Een 18-jarige vrouw uit Rotterdam is vrijdagochtend opgepakt in het onderzoek naar de bedreigingen richting het Emmauscollege en een docent van die school. Zij had op sociale media opgeroepen ‘tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent’, meldt de politie. De docent had in zijn klaslokaal een cartoon hangen waarop een aanslagpleger van de aanval op Charlie Hebdo wordt bespot.

Dénis van Vliet

Het Openbaar Ministerie wil in verband met het onderzoek niet zeggen of de vrouw een leerlinge is van de school in de Rotterdamse wijk Oosterflank. De docent zit vanwege de bedreigingen ondergedoken. Leerlingen zeiden eerder deze week tegen deze site het vreselijk te vinden dat het zover heeft moeten komen. Om er meteen aan toe te voegen dat de spotprent nooit in het klaslokaal had mogen hangen. Bijna de voltallige Tweede Kamer is het daarmee oneens: die vindt dat de vrijheid van meningsuiting ononderhandelbaar is.

Lees ook: Roermondse cartoonist na onderduiken docent: ‘Heel erg dat iemand door werk van mij wordt bedreigd’

De spotprent is gemaakt door cartoonist Joep Bertrams uit Roermond, die er in 2015 de prestigieuze Inktspotprijs mee won. Op de prent staat een onthoofde man afgebeeld in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. Bertrams maakte de spotprent na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

Bertrams won in 2015 de Inktspotprijs met de bewuste cartoon © Marcel Antonisse

Een aantal leerlingen van de school meende profeet Mohammed in de cartoon te zien. Ze eisten dat de tekening zou worden verwijderd, omdat het ‘godslastering’ zou zijn. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna bedreigingen aan het adres van de leraar snel volgden. Onderwijsminister Arie Slob had eerder deze week contact met de bedreigde docent. Hij liet weten dat het kabinet ‘vierkant’ achter hem staat.

De leerlingen op hun beurt krijgen bijval van islamdeskundige Enis Odaci. Hij vindt dat de sportprent thuishoort op een universiteit en niet in een klas waar 13-jarige kinderen zitten. Ze kunnen de prent volgens hem moeilijk in een context plaatsen en zijn nog bezig met het vormen van hun islamitische identiteit.

PowNed

Het is sinds de cartoonrel onrustig bij de school. Een cameraploeg van PowNed werd donderdag nog door een leerling belaagd tijdens opnames, iets dat veel woede opriep in de Tweede Kamer.