Drie tieners aangeklaagd voor betrokkenheid bij onthoofding Samuel Paty

Print
Drie tieners aangeklaagd voor betrokkenheid bij onthoofding Samuel Paty

Een poster met daarop de vermoorde Franse leraar Samuel Paty. Afbeelding: AFP

Drie tieners zijn aangeklaagd voor betrokkenheid bij de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty. Dit meldt het Franse persbureau AFP.

Het gaat om twee mannen van achttien en meisje van zeventien jaar. Zij worden beschuldigd van terroristische samenzwering.

Deze informatie komt van een bron bij justitie. De aanklager zegt dat de twee mannen in contact zijn geweest met de 18-jarige dader die de 47-jarige leraar geschiedenis heeft vermoord. Het meisje heeft op haar beurt naar verluidt in contact gestaan met die twee aangeklaagde mannen. De drie tieners worden momenteel vastgehouden, in afwachting van de zaak.

Lees ook: Cartoonist uit Roermond na onderduiken docent: ‘Heel erg dat iemand door werk van mij wordt bedreigd’

Tien mensen aangeklaagd

In totaal zijn nu tien mensen aangeklaagd voor betrokkenheid bij de onthoofding. Hieronder vallen ook de twee kinderen die de leraar aan de dader hebben aangewezen. Volgens de Franse krant Le Parisien zouden zij van de dader geld hebben gekregen voor hun hulp.

De dader was volgens justitie in het bezit van een mes en een airsoft-pistool. Nadat hij de keel van Paty had doorgesneden, zette hij een foto van het lichaam op Twitter. Deze foto werd later verwijderd

Spotprent

Paty had in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed getoond. Dat zou het motief zijn geweest van de 18-jarige Tsjetsjeense moslimextremist Abdoellakh Aboejedovitsj Anzorov om de docent te doden. Hij werd door de politie doodgeschoten na zijn terreurdaad. De dader verwierf in maart een verblijfsvergunning voor 10 jaar.