Haaksters en breisters massaal aan de slag om ‘warme handen’ te maken

Een warme hand om vast te handen ter steun, gemaakt door Mia Melser. © Tonny Meessen

Regio -

Wat begon met een oproepje op Facebook, is uitgemond tot een massale brei- en haakactie door vrijwilligers uit heel Nederland én daarbuiten. In eerste instantie om cliënten van zorgorganisatie Sevagram te voorzien van een ‘warme hand’, inmiddels is de groep van ontvangers gegroeid.

Judith Bouwels

Marion Schmitz van goededoelenstichting Sevagram Verwenzorg zag op LinkedIn voorbijkomen hoe een cliënt van een ergotherapeut steun vond bij het vasthouden van een gebreide hand. „We vonden het een leuk, innovatief idee. Het is niet duur om te maken, maar zo doeltreffend, zeker in deze coronatijd”, vertelt Schmitz. Zij en haar collega Tonny Meessen (medewerkster bij platform Buurtschakel) plaatsten een oproepje op Facebook, met de vraag of haaksters en breisters een handje wilden helpen met het maken van deze ‘warme handen’.

Vrijwilligers uit het hele land

„En inmiddels is het helemaal uit de hand gelopen”, vervolgt Schmitz lachend. „Op een goede manier natuurlijk.” De oproep op Facebook is zo’n 1800 keer gedeeld. Er zijn al ruim 600 haakpatronen rondgestuurd naar vrijwilligers uit het hele land die voor ons aan de slag gaan met het haken en breien. Zelfs een vrouw in Zwitserland, wiens moeder in een Nederlandse zorginstelling woont, heeft haar hulp aangeboden. En in Israël haakt een mevrouw mee voor haar schoonzus met dementie.

Een overvloed aan warme handen

In eerste instantie wilden Schmitz en Meessen de handen verstrekken aan cliënten, inmiddels denken ze zo veel aanbod te zullen ontvangen, dat ook handen naar zorgmedewerkers, vrijwilligers en familie van cliënten kunnen gaan. „Er zijn zo veel mensen van het idee gecharmeerd dat ik denk dat we straks een overvloed aan warme handen zullen hebben.”

Schmitz: „Hoe simpel kan het zijn hè? We hopen dat we, zeker met Sinterklaas en Kerstmis, dankzij deze actie een warm gebaar kunnen maken voor mensen.”

Ook helpen met breien of haken? Stuur een bericht naar Tonny Meessen op Facebook. Of kijk op www.sevagram.nl bij ‘nieuws’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal