SGP wil alternatief voor euro maar schrikt terug voor ‘Nexit’

 © ANP XTRA

Bron: ANP

DEN HAAG (ANP) - De SGP wil dat „serieus” gekeken wordt naar een alternatief voor de euro. De Europese eenheidsmunt is „op den duur economisch en financieel niet te houden”, schrijft de streng christelijke partij in haar verkiezingsprogramma. Een vertrek uit de Europese Unie noemt zij evenwel „niet opportuun”.

De SGP is al langer kritisch over de muntunie, maar gaat met haar pleidooi om naar uitwegen te zoeken een stap verder dan voorheen. De partij moet in de strijd om de gunst van de conservatieve kiezer opboksen tegen onder meer Forum voor Democratie. Daar klinkt zelfs de roep om een Nederlands vertrek uit de EU.

Zeer nadelig

Voor een ‘Nexit’ schrikt de SGP evenwel terug. De partij denkt dat een vertrek uit de EU „zeer nadelig” zou uitpakken voor de economie en werkgelegenheid. Maar zij vindt wel dat de EU flink moet worden hervormd en dat de lidstaten weer veel meer zelf te vertellen moeten krijgen.

Kostwinner

In het verkiezingsprogramma vraagt de SGP verder aandacht voor gezinnen, in het bijzonder waar de man de enige kostwinner is. Zij moeten minder belasting gaan betalen vindt de partij. Om grote gezinnen een steuntje in de rug te geven pleit de SGP voor een extra uitkering van 1000 euro bij de geboorte van het vierde kind.

Lees ook: ChristenUnie wil vernieuwd belastingstelsel: ‘Het is veel te ingewikkeld geworden’

Net als veel andere partijen vindt de SGP dat het belastingstelsel „eerlijker, eenvoudiger en begrijpelijker” moet. Daarbij wil de partij vooral huishoudens en het midden- en kleinbedrijf ontzien. De „mazen in het fiscale stelsel” waardoor multinationals vaak weinig belasting betalen, moeten worden gedicht.

Lees ook: 50Plus wil zwaardere straffen bij geweld tegen ouderen en zieken

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal