Nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar kerstmis mag vieren

Print
Nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar kerstmis mag vieren

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat de pers te woord na het Veiligheidsberaad. Afbeelding: ANP

Het is nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar kerstmis mag vieren of uit eten mag gaan. Dat hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s laten weten na afloop van het Veiligheidsberaad. Het aantal besmettingen daalt, maar Grapperhaus liet weten dat we er nog niet zijn. ,,We moeten heel erg op onze hoede blijven voor dit virus.”

De bewindspersonen hopen volgende week iets zinnigs te kunnen zeggen over wat wel en wat niet kan in december. ,,Het zal in elk geval niet de kerst of oud en nieuw zijn, zoals we die van vorig jaar kennen”, stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. ,,Hoe dan ook ziet de kerst er anders uit dan andere jaren”, beklemtoont ook de minister.

De burgemeesters willen de coronamaatregelen niet te veel en te snel versoepelen om een derde golf te voorkomen. Zij hebben volgens Bruls geleerd van de zomer. ,,In september en oktober schoten de besmettingscijfers weer omhoog.”

Ook raadt de voorzitter van het beraad aan om alleen kerstinkopen te doen op rustige momenten. Bovendien raadt hij aan zo veel mogelijk via internet te bestellen.

Dalen

Het aantal coronabesmettingen blijft dalen. Het RIVM meldde over het afgelopen etmaal 4709 positieve tests, bijna 1000 minder dan zondag. Toen waren er nog 5703. Het aantal ziekenhuisopnamen nam voor het eerst sinds vijf dagen weer iets toe.

Het aantal besmettingen zit nu ongeveer op hetzelfde punt als op 7 oktober. Een week na die datum ging de gedeeltelijke lockdown in. In de ziekenhuizen is de bezetting iets gestegen, met 22. ,,Een hele lichte stijging, niets verontrustends”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

In de afgelopen vijf dagen was het aantal opgenomen patiënten met 358 gedaald. Dat was iets sneller dan verwacht, aldus Kuipers. ,,Het was uit het lood en nu zie je een kleine correctie. Overall is er een daling. Stel dat morgen nog een keer plus 40 is, word ik daar niet zenuwachtig van.”

Kritische waarden

Het aantal nieuwe opnamen ligt inmiddels een stuk lager dan eind oktober, maar nog steeds ver boven de kritische waarden uit het coronadashboard, stelt Kuipers. Hij durft nog geen prognoses voor de komende weken te geven. Daarvoor is nog te veel onzeker, zegt hij. De daling van het aantal nieuwe gevallen en het aantal opgenomen patiënten in de afgelopen dagen, betekent nog niet dat Nederland uit de gevarenzone, benadrukt Kuipers: ,,De besmettingen zijn niet over. Van de nieuwe gevallen zullen sommige mensen de komende periode de in het ziekenhuis komen. We zijn hier nog niet van af. Maar we zaten heel erg op de daling te wachten.”

Nederlanders kunnen volgens Kuipers wel binnen afzienbare tijd weer naar zwembad, museum, theater, bioscoop, bordeel, pretpark of dierentuin. Die locaties waren vorige week voor veertien dagen gesloten vanwege het hoge aantal nieuwe coronagevallen. ,,Maar we kunnen met een gerust hart zeggen dat die maatregelen niet langer dan twee weken nodig zijn. We kunnen het houden bij twee weken, zoals beoogd was.”

Voor een verdere versoepeling is het vooralsnog te vroeg, zegt Kuipers. Eerst moet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekenen ‘waar de cijfers naartoe gaan’ en wat het gevolg van het intrekken van een regel kan zijn. Het betekent dat de beperkingen van 13 oktober voorlopig van kracht blijven. Toen besloot het kabinet onder meer om de horeca te sluiten en veel sportcompetities stil te leggen.