Fusie Staatsloterij en De Lotto na jaren definitief goedgekeurd

Print
Fusie Staatsloterij en De Lotto na jaren definitief goedgekeurd

Afbeelding: Reinier van Willigen

De fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto die 4,5 jaar geleden werd beklonken mag in stand blijven. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft bepaald dat er geen grote mededingingsproblemen zijn te verwachten door de fusie. Stichting Speel Verantwoord, dat inmiddels Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA) heet, was in beroep gegaan tegen het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de fusie goed te keuren.

De Staatsloterij en De Lotto gingen fuseerden in maart 2016 en gingen vanaf juli van dat jaar samen verder onder de naam Nederlandse Loterij. Daaronder vallen de kansspelen Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Een belangrijke reden voor de fusie was de toenemende concurrentie op internet.

Rechter

Toezichthouder ACM ging in 2015 akkoord met de samensmelting. Stichting Speel Verantwoord stapte naar de rechter wegens mededingingsbezwaar maar kreeg in 2017 ongelijk van de rechtbank. Tegen die uitspraak ging de stichting in hoger beroep, wat tot deze beslissing van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft geleid.

Met de kansspelwet wordt de Nederlandse gokmarkt op internet opengesteld. De wet had een lange aanloop en de inwerkingtreding werd vaak uitgesteld. Die is nu gepland op 1 maart 2021 en vanaf dan kunnen grote buitenlandse aanbieders als Pokerstars, Bet365 en Unibet een vergunning aanvragen. NOGA vertegenwoordigt die aanbieders in Nederland.

De opening van de online kansspelmarkt is voorzien voor 1 september 2021. Tot die tijd is het voor Nederlanders verboden om te gokken bij buitenlandse aanbieders.