Noodkreet over dreigend ratjetoe aan winterterrassen op de Markt

De Markt met glazen ‘spiegelkasten’ voor elke horecazaak.  © stichting Ruimte

Roermond -

Als de gemeente geen visie ontwikkelt die recht doet aan de historische uitstraling van de Markt wordt het plein straks een ratjetoe aan wintertuinen.

Gertie Driessen

Die noodkreet richt de stichting Ruimte, hoedster van het cultureel erfgoed in Roermond, aan de gemeenteraad op de valreep van de begrotingsbehandeling donderdag. De stichting heeft haar brief aan de raadsleden vergezeld van twee impressies: de Markt hoe ze er nu uitziet en de Markt als alle horeca voorzien is van een winterterras.

Spiegelkasten

Veel ondernemers aan de Markt hebben al een wintertuin geplaatst. Volgens Ruimte hebben die glazen ‘spiegelkasten’ een negatieve invloed op de historische belevingswaarde van het plein. Het wordt volgens de stichting de hoogte tijd dat Roermond stopt met het huidige beleid om elke aanvraag te honoreren, maar eerst eens een visie ontwikkelt inclusief een kwaliteitskader waaraan wintertuinen moeten voldoen. Zodat er eenduidigheid komt qua architectuur en bouwmaterialen.

Keerpunt

Volgens de stichting zit Roermond op een keerpunt. „Als er nu geen tijdelijke bouwstop wordt ingelast zal de historische Markt definitief veranderen in een plein met spiegelende glazen wanden en daken.” De stichting roept de raad op met een motie te komen tijdens de begrotingsbehandeling die het college dwingt eerst een visie voor het plein te gaan ontwikkelen.