Politie op 11-11 extra alert in Duitse carnavalshoofdstad Keulen

Print
Politie op 11-11 extra alert in Duitse carnavalshoofdstad Keulen

Afbeelding: NurPhoto via Getty Images

Honderden politieagenten zien er woensdag in het Duitse Keulen op toe dat mensen zich aan de coronaregels houden als het carnavalsseizoen wordt ingeluid.

Keulen, de officieuze Duitse carnavalshoofdstad, is op 11-11 traditioneel het decor van een groot feest met tienduizenden bezoekers.

Lees ook: Geen feest in Keulen bij opening carnavalsseizoen: alcoholverbod op straat

Eind vorige maand kondigde de Keulse burgemeester Henriette Reker al aan dat bovenop de gangbare coronaregels de consumptie van alcohol in het openbaar werd verboden. Ook is de verkoop van alcoholische dranken in Keulse winkels de hele dag aan banden gelegd. „Dit jaar, is het een dag op de kalender als elke andere”, zei Reker toen ze de maatregelen aankondigde.

Toeristen ontmoedigen

Met het drinkverbod hoopt Keulen ook toeristen te ontmoedigen naar de stad te komen. „Dit keer wordt er niet gefeest, dit keer wordt er niet gezongen, dit keer wordt er niet gedanst”, luidde burgemeester Rekers krachtige boodschap. „Blijf allemaal thuis en vier het daar ook niet.”

Behalve dat de extra politieversterkingen moeten verhinderen dat er ondanks de verordening feest wordt gevierd, moeten die ook twee aangekondigde betogingen tegen de coronamaatregelen in goede banen leiden. Carnavalsliefhebbers moeten het dit jaar doen met een digitale aftrap van hun feestseizoen.

De Duitse Carnavalsvereniging wil „de blijdschap naar de woonkamers brengen” met zijn online programma. De lokale autoriteiten in Düsseldorf hebben geregeld dat de folkloristische narfiguur Hoppeditz de feestvierders groet via Zoom.