Coronavrij voor een tientje: 23-jarige man aangehouden voor verkoop nepverklaringen

Print
Coronavrij voor een tientje: 23-jarige man aangehouden voor verkoop nepverklaringen

Afbeelding: ANP

De FIOD heeft woensdag een 23-jarige Rotterdammer aangehouden die voor 10 euro vervalste gezondheidsverklaringen aanbiedt, waarop staat dat iemand coronavrij is, zonder dat de persoon echt is getest. De man wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

Hij verkocht de documenten via sociale media. Bij huiszoeking in de woning van de man is beslag gelegd op zijn computer en mobiele telefoon, meldt de FIOD.

Vorige week onthulde het AD dat er oplichters actief zijn die Covid-19-verklaringen verkopen, waarin staat dat iemand negatief is getest, zonder dat diegene daadwerkelijk een test heeft ondergaan. De gezondheidsverklaringen ogen officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria. Zij zijn echter op geen enkele manier betrokken bij de verklaringen.

Lees ook: Oplichters leveren verklaring zonder test: handel in vervalste coronavrij-bewijzen om op reis te kunnen gaan

Reizen

Kopers kunnen zo’n vervalste verklaring gebruiken om naar landen te reizen die zo’n document verplicht stellen. Een officiële test met gezondheidsverklaring kost 150 euro. De Rotterdammer bood de documenten via sociale media aan voor slechts 10 euro.

Niet alleen het verkopen van vervalste verklaringen is strafbaar, ook de koop is illegaal, zegt de FIOD. Daarom is het onderzoek eveneens gericht op de mensen die er een hebben aangeschaft. ,,Zij kopen verklaringen zonder te zijn getest en lichten daarmee een vliegtuigmaatschappij op, die hen ter goeder trouw vervoert. Het is mogelijk dat met corona besmette personen gaan reizen en het virus verspreiden.”

Lees ook: Minister De Jonge wil fraude met coronaverklaringen aanpakken: ‘Schandalig’

De opsporingsdiensten en het OM zeggen prioriteit te geven aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op waar mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan. De FIOD heeft in dit onderzoek samengewerkt met de afdeling specialistische opsporing van de politie-eenheid Den Haag. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.