Erwtensoep waar de lepel in rechtop blijft staan

Print
Erwtensoep waar de lepel in rechtop blijft staan

Afbeelding: Studio Philippi

We maken vandaag dé Hollandse soepklassieker: erwtensoep! Rijk gevuld met knolselderij, prei, pastinaak en worst. Liever vegetarisch? Ook dat kan!

De basis van erwtensoep zijn spliterwten. Dat zijn niet meteen de charmantste peulvruchten, maar wel de lekkerste voor een stevige soep. Zoals dat gaat met klassieke recepten zijn er evenveel recepten als families in omloop. Dit is het mijne van erwtensoep. Ik doe de groenten vaak meteen met de spliterwten in de pan. Resultaat: een fijne, zachte soep.

Als ik zin heb in een grove soep, voeg ik de groenten pas met de worst toe. Ze blijven dan heel en houden bovendien nog wat beet. Voor de beste dikte – de lepel moet in de soep staan, vind ik! – en voor de lekkerste smaak, maak je de soep een dag eerder.

Mocht je in het bezit zijn van een snelkookpan, dan maak je deze erwtensoep in 20 minuten. Wel de rookworst apart en voeg plakjes worst aan de soep toe. Gebruik voor een vegetarische soep groentebouillon, en vul de soep met vegetarische rookworst of blokjes oude kaas.

Erwtensoep met pastinaak

Bereidingsduur: 20 minuten en 1,5 uur koken

Voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram spliterwten

1/2 knolselderij, in blokjes

1 prei, in ringen

1 pastinaak, in blokjes

2 liter vleesbouillon

1 varkenshiel of 2 flinke schouderkarbonades

1 slagersrookworst

handvol peterselie, grofgehakt

Bereiding

Doe de spliterwten met de groenten, de bouillon en het vlees in een soeppan. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de erwten in 1,5 uur gaar, tot ze uit elkaar vallen.

Neem na 1 uur het vlees uit de pan, verdeel het in stukjes en doe terug in de pan. Leg er de rookworst op en verwarm de soep nog 20 minuten.

Kijk voor meer kookinspiratie ook op onze receptenpagina

Haal de worst uit de pan, snijd in plakjes en doe ook terug in de soep. Roer de peterselie erdoor en breng de erwtensoep op smaak met zout en peper. Laat snel afkoelen en zet de pan afgedekt in de koelkast.

Verwarm de soep de volgende dag op laag vuur. Schenk eventueel een extra kop water erbij. Roer regelmatig met een houten lepel goed over de bodem van de pan. Serveer de soep met roggebrood, katenspek en een lik mosterd.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur | www.jannekephilippi.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →