Zorgpremie gaat omhoog, ‘maar dat ligt niet aan het coronavirus’

 © ANP XTRA

Sittard/Arnhem -

CZ en VGZ, de twee grootste zorgverzekeraars in Limburg, schroeven de zorgpremie volgend jaar omhoog. Dat ligt niet zozeer aan de coronacrisis, zeggen de verzekeraars zelf.

Natasja de Groot

De maandpremie van de basispolis stijgt bij CZ met 8,65 euro; bij VGZ is de verzekerde volgend jaar 4,50 euro duurder uit.

De premieverhoging komt niet geheel als een verrassing. Het kabinet ging er op Prinsjesdag al van uit dat de zorgpremie met 5 euro per maand zou stijgen naar 122 euro per maand. Bij CZ (3,6 miljoen klanten) bedraagt de basisverzekering volgend jaar 129,60 euro per maand. Bij VGZ (4 miljoen klanten) komt het maandbedrag uit op 124,45 euro. Zilveren Kruis en Menzis, de twee andere grote spelers in Nederland, komen donderdag met hun premies voor 2021 naar buiten.

Stijgende kosten

CZ en VGZ schrijven de verhoging toe aan de almaar stijgende kosten, onder meer door hogere lonen en prijzen, en duurdere medicijnen. Daarnaast worden mensen steeds ouder en maken zij op latere leeftijd meer gebruik van zorg. Om die stijging wat in te dammen, zetten CZ en VGZ ook dit jaar weer een deel van hun reserves in. Zo legt CZ net als voorgaande jaren ruim 100 miljoen euro in.

Reguliere zorg

Al met al lijkt de impact van het coronavirus op de zorgpremie mee te vallen. „Ondanks de coronacrisis zijn we er ook dit jaar in geslaagd de stijging van onze premie voor 2021 te beperken’’, stelt Karien van Gennip namens VGZ. Door het coronavirus zijn weliswaar veel extra zorgkosten gemaakt, maar daar staat tegenover dat reguliere zorg tijdelijk heeft stilgelegen, luidt de boodschap van VGZ en CZ.

„Dat heft elkaar een beetje op’’, voegt zorgexpert bij Independer, Bas Knopperts, eraan toe. Hij spreekt overigens van een ‘forse’ premieverhoging bij CZ. „Dit komt neer op een verhoging van 100 euro op jaarbasis. Kun je nagaan hoe groot de stijging zou zijn als CZ zijn reserves niet had ingezet.”

Hoe zien de zorgpremies voor 2021 eruit? En hoe verhouden die zich tot vorig jaar? Hieronder zie je de premies die tot dusver bekend zijn gemaakt:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal