Zorgmedewerker die door corona zelf in ziekenhuis belandt betaalt geen eigen risico

 © Frank de Roo

Een ledencollectief van mensen in de zorg, IZZ, gaat aangesloten zorgmedewerkers het verplichte eigen risico vergoeden als zij door corona in het ziekenhuis belanden.

Bron: AD

Het idee is zorgpersoneel extra steun en waardering te bieden in coronatijd. Stichting IZZ heeft een eigen collectieve zorgverzekering waarbij zo’n 230.000 zorgmedewerkers zijn aangesloten.

Naar verwachting zullen daarvan dit en volgend jaar 450 mensen, moeten worden opgenomen of medicijnen moeten gebruiken na een coronabesmetting.

Eerder dit jaar pleitte de stichting al tevergeefs bij de overheid voor een vergoeding van het verplichte eigen risico, maximaal 385 euro, voor alle zorgmedewerkers die Covid-19 oplopen tijdens hun werk. Dus besloot het collectief om dit zelf te organiseren voor de eigen leden.

Compensatie

Die krijgen als ze ernstig ziek zijn – naast de compensatie van het verplichte eigen risico – de maximale wettelijke collectiviteitskorting van 5 procent, een financiële bijdrage van 30 euro voor hun aanvullende IZZ-zorgverzekering en extra psychische zorg en gegarandeerde hulp. Die kan noodzakelijk zijn wanneer hun behandeling of operatie door een omzetplafond wordt uitgesteld.

Waardering

Roland Kip, algemeen directeur van Stichting IZZ: „Dit is een vorm van steun die van anderen had moeten komen. Uit een groot onderzoek eerder dit jaar kwam naar voren dat onze leden enkel waardering ervaren van hun collega‘s en patiënten, niet van de overheid. Terwijl een groot deel van hen direct in contact komt met corona, ze staan in de frontlinie. Dat verdient compensatie.”

Stichting IZZ betaalt de kosten van de financiële voordeeltjes voor leden met de eigen zorgverzekering uit de reserves. Het gaat voor 2020 en 2021 naar verwachting in totaal om bijna 230.000 euro, waarvan het leeuwendeel op zal gaan aan de vergoeding van het eigen risico.

Kip: „We zijn inmiddels geen zorgverzekeraar meer en verzekeren onze leden via CZ en VGZ. Maar we hebben wel een mooi spaarpotje opgebouwd. Daaruit kunnen we deze ongelijkheid rechttrekken. Ook als het uiteindelijk 300.000 euro gaat kosten. Je zou het kunnen zien als een soort van garantie voor de zorgmedewerker.”

Juridisch

Volgens de IZZ-directeur is dit initiatief inmiddels ook al juridisch getoetst.

„We hoeven ons niet te houden aan de Zorgverzekeringswet. We zijn een collectief, geen verzekeraar, en we willen op deze manier wat extra’s doen voor onze leden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal