Sinterklaas is weer in het land, Lex Uiting en Beppie Kraft verwelkomen hem

 © ANP

Hilversum -

Sinterklaas is weer in Nederland. De goedheiligman en zijn gevolg zijn even na 12.00 uur aangekomen bij de (fictieve) Dieuwertje Blokkade in een niet nader genoemde plaats. Burgemeesters en anderen vertegenwoordigers waren samen met kinderen afgereisd naar het Grotepietenhuis om tekeningen en lekkernijen te overhandigen aan Sinterklaas. Zo vierden Lex Uiting en Beppie Kraft hier op de stoep eventjes carnaval voor de goedheiligman.

RedactieBron: ANP

De landelijke intocht was dit jaar anders dan anders. Vanwege de coronamaatregelen mocht er geen publiek bij zijn, waardoor de locatie van aankomst niet vooraf bekend is gemaakt. De aankomst was te zien in een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal op NPO 3. Na aankomst ging Sinterklaas direct door naar het Grotepietenhuis, waar hij verblijft tijdens zijn bezoek aan Nederland. Daar ontving hij meerdere burgemeesters die met kinderen tekeningen kwamen brengen en mensen uit provincies met lokale lekkernijen.

De hele opzet leek erg op de defilés die vroeger door toenmalig koningin Juliana op haar verjaardag bij paleis Soestdijk in Baarn werden gehouden. Ook andere vertegenwoordigers van gemeenten kwamen naar het Grotepietenhuis. Zo vierden Lex Uiting en Beppie Kraft, als Prins Jos en zijn prinses, eventjes carnaval voor Sinterklaas.

Over de plek waar de sint en zijn pieten aan zouden komen, werd afgelopen week volop gespeculeerd. In het Sinterklaasjournaal, dat maandag begon, koerste Pakjesboot 12 eerst af op het fictieve plaatsje Zwalk, waar Matthijs van Nieuwkerk als burgemeester de scepter zwaaide. Later lieten bijna alle burgemeesters in het land weten dat Sinterklaas welkom was in hun gemeente. Op meerdere plekken in het land werden opnames gemaakt voor het Sinterklaasjournaal. De NTR, die het programma maakt, wilde vooraf niets kwijt over de exacte locatie.

Presentator Jeroen Kramer, die Sinterklaas net als elk jaar ook nu ontvangt, stond hem op te wachten op de Dieuwertje Blokkade. Hij legde uit dat het Sinterklaasjournaal „gisteravond op het nippertje” was geïnformeerd door Sinterklaas omdat „Sinterklaas niet in Nederland wilde aankomen zonder dat het Sinterklaasjournaal erbij zou kunnen zijn”. Omdat Jeroen Kramer de sint niet in zijn eentje wilde ontvangen, wilde hij het wel gezellig maken en regelde hij een fanfare.

De Dieuwertje Blokkade is gemaakt omdat Dieuwertje Blok dit jaar voor de 20e keer het Sinterklaasjournaal presenteert, zo legde Kramer uit.

In veel andere plaatsen in het land worden alternatieven georganiseerd voor de lokale intocht, van speciale sinterklaasfilms tot livestreams waarin kinderen de goedheiligman en de pieten kunnen volgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal