Trump erkent dat Biden verkiezingen wint, maar hamert weer op fraude

Print
Trump erkent dat Biden verkiezingen wint, maar hamert weer op fraude

President Donald Trump geeft voor het eerst toe dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Afbeelding: AD/Reuters

Donald Trump heeft zondag op Twitter voor het eerst gezegd dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, maar hij voegde er gelijk aan toe dat dit een gevolg is van fraude bij de Amerikaanse stembusgang. ‘Hij won omdat er geknoeid is bij de verkiezingen’, twitterde de Amerikaanse president over zijn Democratische tegenstrever.

In hoofdletters voegde Trump eraan toe dat toezicht bij de verkiezingen niet was toegestaan. Met de gebruikte software zouden de uitslagen vervalst zijn. Ook herhaalde hij zijn claim dat stemmen per post geknoei in de hand werkt. Hij noemt poststemmen ‘een zieke grap’.

Vier dagen na de verkiezingen van 3 november overschreed Biden met winst in de staat Pennsylvania de drempel van 270 kiesmannen die nodig zijn om zeker te zijn van het presidentschap. Nadat de stemmen in alle staten waren geteld, bleek de voormalige vicepresident 306 kiesmannen binnen te hebben gehaald, maar Trump bleef zich verzetten tegen Bidens overwinning omdat er gefraudeerd zou zijn, zonder daarvoor met bewijzen te komen. Met rechtszaken probeert hij zijn gelijk te halen.