Prinses Diana’s trouwjurk nagemaakt voor nieuw seizoen van The Crown: ‘Vier maanden werk, duizenden euro’s’

Prinses Diana in de Netflixserie, met de replica van de jurk. © Netflix

Bij een nieuw seizoen van The Crown, een Netflix-serie over het Britse koningshuis, horen ook nieuwe kostuums. De trouwjurk van prinses Diana bijvoorbeeld, die zo’n veertig jaar geleden zes maanden in beslag nam om te maken. Toch waagden de kostuumontwerpers van de serie zich eraan, met een adembenemend resultaat.

Redactie

The Crown staat erom bekend veel aandacht te besteden aan hun kostuums. Want, zo vinden de makers, bij het verfilmen van historische momenten horen historisch correcte outfits. Dat geldt ook voor de jurk die prinses Diana droeg tijdens haar trouwdag, een moment dat te zien is in het nieuwe seizoen van de serie. Amper twintig jaar oud was de geliefde prinses, toen ze in het huwelijk trad met de toen 32-jarige prins Charles in de St. Paul’s Cathedral in Londen.

Elk detail telt

De jurk werd destijds ontworpen door David Emanuel en zijn ex-vrouw, voor wie het een keerpunt in hun carrière betekende. David gebruikte tafzijde en versierde het kleed met antiek kant en duizenden handgeborduurde pailletten en parels. De extra grote pofmouwen en een sleep van bijna acht meter lang gaven het geheel een romantische zweem. Speciaal voor het vierde seizoen van The Crown, waarin prinses Diana als personage vertolkt door Emma Corrin, haar debuut zal maken, werd de designer er als adviseur bijgehaald.

Honderd meter kant, een bedrag van grofweg 10.000 euro en 600 werkuren. Het kostuumteam van de replica deed er iets minder lang over dan nodig was voor het origineelen werkte er vier maanden aan. En al die moeite loonde: volgens Emmanuel hangt er rond de replica evenveel mysterie als rond de originele jurk.

Links: prinses Diana in de originele jurk. Rechts: prinses Diana in de Netflixserie, met de replica van de jurk.© BP/Netflix

Moodboards

Om alle looks voor de serie zo exact mogelijk na te bootsen, creëren de costumiers van The Crown moodboards. Elk personage van de koninklijke familie heeft zijn eigen exemplaar, samengesteld uit foto’s, kranten en artikels voor inspiratie. Het doel is om alles er zo dicht mogelijk bij het origineel te laten uitzien, dus er wordt rekening gehouden met élk detail. Van kapsels, hoeden en tiara’s tot juwelen, handschoenen en schoenen. Volgens David Emmanuel zijn er voor Diana in de serie meer dan veertig tot vijftig outfits ontworpen, stuk voor stuk gebaseerd op haar originele kledij.