SpaceX-raket met vier astronauten gelanceerd richting ruimtestation ISS

Print
SpaceX-raket met vier astronauten gelanceerd richting ruimtestation ISS

De lancering van de Crew-1. Afbeelding: AFP

Voor de tweede keer in de geschiedenis brengt een commerciële raket mensen naar de ruimte. Op de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral werd maandag om 01.27 uur (Nederlandse tijd) een raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX met succes gelanceerd. Aan boord zijn drie Amerikanen en een Japanner, die de komende zes maanden in het internationale ruimtestation ISS zullen verblijven.

Vicepresident Mike Pence, die de lancering bijwoonde, zei vooraf dat president Donald Trump ervoor heeft gezorgd dat Amerika ‘weer voorop loopt in de verkenning van de ruimte’. Ook de nieuwe president Joe Biden tweette zijn felicitaties, en zei dat de lancering ‘het bewijs is van de kracht van de wetenschap’. De trip naar het ruimtestation zal ongeveer 27 uur duren, zo meldt persbureau AP.

De eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit was eind mei. Toen bracht SpaceX de Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken naar het ISS. Begin augustus keerden zij terug op aarde. Dat was ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

Lees ook: Astronauten van eerste commerciële ruimtevlucht veilig geland in Golf van Mexico

Zware windstoten

De bemanningsleden van de tweede vlucht zijn Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker uit de Verenigde Staten en de Japanner Soichi Noguchi. Zij zouden oorspronkelijk zaterdag al de ruimte in gelanceerd worden, maar zware windstoten gooiden roet in het eten. Ook bestond er onduidelijkheid over een mogelijke coronabesmetting van SpaceX-CEO Elon Musk.

Lees verder onder de foto.

SpaceX-raket met vier astronauten gelanceerd richting ruimtestation ISS
Foto: Hollandse Hoogte / AFP

Eerste officiële vlucht

De missie heet Crew-1, omdat de tweede vlucht telt als de eerste officiële vlucht van het SpaceX-programma. De ruimtereis van Hurley en Behnken was formeel een demonstratievlucht, bedoeld om alle systemen te testen. De eerstvolgende SpaceX-vlucht is komend voorjaar. Dan gaan twee Amerikanen, een Japanner en een Fransman naar het ISS.

De Verenigde Staten vlogen jarenlang met eigen spaceshuttles naar de ruimte, maar die gingen in 2011 met pensioen. Daarna was het land afhankelijk van aartsrivaal Rusland, zeer tegen de zin van Washington. Daarom werkten de Amerikanen jarenlang aan nieuwe raketten, in samenwerking met bedrijven als SpaceX en Boeing. Over een paar jaar willen de Verenigde Staten, samen met Europa, mensen op de maan zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn.