Documentaire Victorie in de Mijnen 70 jaar na landskampioenschap Limburgia op Fox Sports en L1

Elftalfoto voorafgaand aan het kampioensduel met Ajax. © Archief De Limburger

In 1950 zorgde de mijnwerkersploeg van Limburgia uit Brunssum voor een daverende verrassing in het Nederlandse voetbal. De ploeg uit Brunssum werd kampioen van Nederland, met een sensationele 0-6 overwinning op Ajax in de laatste competitieronde. Een documentaire hierover wordt deze week uitgezonden door Fox Sports en L1.

Redactie

Het was het begin van de opmars van de Limburgse ploegen voor een periode van bijna 20 jaar topvoetbal in Zuid-Limburg. Het verhaal van het kampioenschap van Limburgia, dit jaar precies 70 jaar geleden, was het verhaal van het geld dat in die jaren werd verdiend in de mijnen. Want door die mijnen was er veel geld en werk in Zuid-Limburg. Er was optimisme, de mensen zochten nieuw vertier en ze kregen het op een presenteerblaadje aangeboden: topvoetbal voor het grote publiek. De club uit Brunssum speelde hierin een centrale rol. Limburger én De Volkskrant-journalist Willem Vissers reisde af naar de Parkstad-regio en ging op zoek naar de verhalen achter dit voetbalsprookje.

Om het landskampioenschap van 70 jaar geleden te herdenken, is er een documentaire gemaakt die door L1 en FOX Sports deze week wordt uitgezonden. De documentaire is geproduceerd door Dutch Angle TV Productions en RMO International in samenwerking met L1 en in opdracht van BSV Limburgia.

Kijk naar Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt dat Schot 12 november. © De Limburger