Petitie tegen verhogen ozb ruim 136.000 keer ondertekend

Print
Petitie tegen verhogen ozb ruim 136.000 keer ondertekend

Afbeelding: ANP

Ruim 136.000 mensen hebben de petitie van Vereniging Eigen Huis (VEH) tegen extra verhogingen van de onroerendezaakbelasting (ozb) ondertekend.

Volgens de belangenorganisatie voor huizenbezitters is daarmee sprake van een krachtige oproep aan de politiek.

„Deze petitie laat zien dat veel mensen het ronduit oneerlijk vinden om de kosten voor brede maatschappelijke voorzieningen eenzijdig te laten betalen door mensen met een eigen huis”, zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij VEH. Hij overhandigde de petitie aan de Tweede Kamerleden Julius Terpstra van het CDA en Daniel Koerhuis van de VVD. „Vooral huiseigenaren met een bescheiden inkomen kunnen deze jaarlijkse lastenstijging steeds moeilijker betalen”, benadrukte Klein daarbij.

Tekorten

Veel gemeenten hebben al aangekondigd de ozb te verhogen om tekorten in de begroting te kunnen dekken. De ozb verhogen is samen met het bezuinigen op publieke voorzieningen de enige manier om meer geld te genereren. Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg.

De belangenvereniging vindt het onterecht dat de ozb wordt verhoogd om de tekorten van de gemeente te dekken. Op die manier betalen volgens de organisatie alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente. De VEH wil dat de Rijksoverheid de gemeenten tegemoet komt en geld geeft.

Zonnepanelen

De VEH benadrukte woensdag tevens dat het kabinet niet moet tornen aan het belastingvoordeel voor zonnepanelen. De belangenvereniging is teleurgesteld dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken morrelt aan de „goed werkende en toegankelijke” salderingsregeling. Hierdoor dreigen de klimaatdoelen en het draagvlak onder consumenten hiervoor verder uit zicht te raken, waarschuwt VEH.

Vanaf 1 januari 2023 neemt volgens een recent naar de Tweede Kamer gestuurd wetsvoorstel het belastingvoordeel op zonnepanelen jaarlijks af. In 2031 is de salderingsregeling geheel afgeschaft voor zowel huidige als toekomstige huiseigenaren met zonnepanelen.