RIVM meldt 5725 nieuwe coronabesmettingen, flink meer door storing van woensdag

Print
RIVM meldt 5725 nieuwe coronabesmettingen, flink meer door storing van woensdag

Afbeelding: Van Assendelft Fotografie

Het RIVM meldt 5725 nieuwe positieve tests, 1097 meer dan woensdag. Woensdag werden er 4628 nieuwe besmettingen gemeld, maar de verwachting was al dat het aantal hoger zou zijn omdat de GGD kampte met een computerstoring.

Na een aantal dagen van een dalend aantal positieve testen, steeg het aantal gisteren weer met 311 meer dan dinsdag. Het werkelijke aantal lag waarschijnlijk nog hoger, omdat door een storing bij de GGD zo’n 1000 besmettingen - verspreid over meerdere dagen - te laat zijn doorgegeven.

Lees ook: VVD denkt na over ‘indirecte vaccinatieplicht’: wie zich niet laat prikken, mag straks minder

Vorige week waren de dagcijfers het laagst op maandag en dinsdag. Daarna volgde een stijging op woensdag, donderdag en vrijdag.

Er liggen nu 2030 mensen met corona in de ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), 53 minder dan woensdag. Er werden weliswaar 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, maar er werden er meer ontslagen. Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. In totaal liggen er 555 op de IC (vier minder dan woensdag) en 1475 op de verpleegafdelingen.

Doden

Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 75. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Woensdag werden 83 sterfgevallen geregistreerd. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 68 doden per dag, tegen 76 doden per dag een week eerder.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 460.000 mensen in Nederland. Bij het huidige tempo kan dat aantal in de loop van volgende week uitkomen boven een half miljoen. Van bijna 8700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.