Verkoop van tabak in supermarkten wordt verboden

Print
Verkoop van tabak in supermarkten wordt verboden

Sigaretten en shag gaan over een paar jaar uit de schappen van supermarkten. Afbeelding: ANP

De verkoop van tabak in de supermarkten wordt per 2024 verboden. Dat wil de ministerraad morgen besluiten, bevestigen verschillende Haagse bronnen.

Eerst gaat per 2023 de online verkoop in de ban. De maatregelen zijn een uitwerking van het nationaal preventieakkoord, waarin staat dat het aantal verkooppunten van tabak de komende jaren omlaag gaat. Uiteindelijk zullen later ook de tankstations volgen, maar dat zal niet voor 2030 zijn, aldus de ingewijden.

Staatsecretaris Blokhuis (Preventie) heeft al aan het begin van deze kabinetsperiode de oorlog verklaard aan het roken. Niet veel later sloot hij een breed preventieakkoord waarin is afgesproken dat in 2040 kinderen niet meer beginnen met roken. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook staat er dat het aantal rokende volwassenen moet dalen naar maximaal 5 procent (nu iets minder dan een kwart).

Blokhuis houdt vooralsnog voet bij stuk: de Rijksoverheid heeft vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhoogd. Ook zijn sigaretten, shag, sigaren, e-sigaretten en aanverwante producten niet meer te zien bij de verkooppunten. Bijvoorbeeld in supermarkten. Verder krijgen de verpakkingen dezelfde donkergroen-bruine kleur.

En vanaf het schooljaar 2020/2021 zijn alle schoolterreinen rookvrij.