TERUGLEZEN | Jos Brech misbruikte en doodde Nicky Verstappen

Print

Uitspraak Jos Brech - 20 nov 2020 . Video: De Limburger

Heibloem / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Maastricht / Itteren -

Wordt het een veroordeling of vrijspraak? Jos Brech (58) uit Simpelveld hoort vrijdag welk vonnis de rechtbank in Maastricht heeft geveld over zijn rol in de verdwijning en het overlijden van Nicky Verstappen in 1998.

Lees de ontwikkelingen in en bij de rechtszaal terug via ons liveblog onderaan dit bericht.

Voor de familie Verstappen staat vast dat Brech de dader is. Ook al is de zo vurig gewenste duidelijkheid wat er precies met Nicky is gebeurd na zijn verdwijning van het tentenkamp op 10 augustus 1998 op de Brunssummerheide uitgebleven. Brech ontkent ontvoering, misbruiken en doden van Nicky. Uit strategische overwegingen beriep hij zich vaak op zijn zwijgrecht, tot verdriet en frustratie van de nabestaanden. Er is geen verhaal met een begin en een einde, zei Jacqueline, de tante van Nicky vorige maand in haar slachtofferverklaring. Ze verwijt hem lafheid en harteloosheid. „Er moet nu eindelijk gerechtigheid zijn.”

Toneelstukje

Meer dan een maand gunde de rechtbank zichzelf de tijd om na te denken over het oordeel in deze zaak. De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd anderhalve dag na zijn verdwijning van het kampeerterrein de Heikop een kilometer verderop dood teruggevonden in een dennenbosje. Er waren meerdere verdachten door de jaren heen, zij vielen uiteindelijke allemaal af. Via een grootschalig DNA-onderzoek werd uiteindelijk na twintig jaar Jos Brech opgespoord als de donor van de vele DNA-sporen op de kleding en het lichaam van Nicky. Dadersporen volgens het Openbaar Ministerie. Deze man zou kunnen vertellen wat er in de laatste uren van het leven van Nicky is gebeurd. Brech ontkent dat, en kwam op de eerste dag van het zeven dagen durend proces met een verklaring waarin hij aangaf dat Nicky al dood was toen hij hem vond tijdens een vroege fietstocht op de Brunssummerheide. Hij zweeg daar 22 jaar over tot het niet anders meer kon, uit vrees dat hij, met zijn zedenverleden, niet geloofd zou worden. Een ingestudeerd toneelstukje volgens het OM, dat zijn verhaal als volstrekt ongeloofwaardig afdoet. De 20 DNA-sporen op en in de onderbroek, vooral op de tailleband en het kruis, zijn daarmee niet verklaard. Volgens justitie heeft hij Nicky gedood om het misbruik te verbloemen, zogeheten gekwalificeerde doodslag. De officieren van justitie eisten 15 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist. Mocht de rechtbank geen TBS toekennen, dan wil justitie Brech voor achttien jaar achter slot en grendel zien.

Lees ook: Het rechterlijk oordeel over Jos Brech: schuldig of onschuldig?

De uitspraak begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden via deze site, waar ook een liveblog wordt bijgehouden vanuit de rechtbank. Ook zendt de rechtbank zelf de uitspraak live uit op internet. Het eerste deel van de zitting wordt niet live in beeld gebracht omdat dan formeel nog enkele zaken afgerond moeten worden. Naar verwachting duurt dat een kwartier tot een half uur. Vervolgens gaan de camera’s aan en begint de rechtbank met het voorlezen van het vonnis. Het liveblog op deze site is wel al vanaf het begin van de zitting te volgen.

Lees ook: OM eist 15 jaar cel en tbs tegen Jos Brech

Brechs advocaten pleitten voor vrijspraak omdat er in hun ogen geen bewijs is dat er überhaupt een misdrijf heeft plaatsgevonden. Deskundigen konden geen doodsoorzaak aanwijzen, en zetten ook vraagtekens bij de aanwijzingen voor misbruik. Zonder misdrijf is er ook geen dader, redeneert advocaat Gerald Roethof.

Justitie leunt in de zaak vooral op DNA van Brech dat is gevonden op en in de onderbroek van Nicky. Volgens Brech draaide hij het lichaam van Nicky om toen hij hem vond, zocht hij naar pols en hartslag een fatsoeneerde zijn kleding. De rechtbank moet onder meer oordelen over de geloofwaardigheid van dat verhaal.

Lees alles over de zaak Brech in ons dossier over Nicky Verstappen, hier vindt u ook de podcast over deze zaak.

Corona

Vanwege coronamaatregelen kan publiek de zaak tegen Brech niet in de rechtbank zelf volgen. Het liveblog is hieronder terug te lezen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen