Jos Brech misbruikte Nicky Verstappen met dood als gevolg: 12 jaar en zes maanden cel, geen tbs

Print
Bocholtz / Simpelveld / Huls / Brunssum / Heibloem -

Jos Brech (58) is veroordeeld tot 12 jaar en zes maanden cel. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdagmiddag gevonnist. De rechtbank legde geen tbs op. Brech gaat in hoger beroep.

De Simpelveldenaar werd verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen (11) in 1998. De familieleden van Nicky, die bij elke zitting aanwezig waren, hoorden het vonnis in tranen aan.

Lees ook: Familie Nicky Verstappen opgelucht na veroordeling: ‘We hebben een dader’

Eis

Justitie eiste vorige maand nog 15 jaar en tbs tegen de verdachte, of als er geen tbs zou worden toegekend een celstraf van 18 jaar. De rechtbank gaat daar dus niet in mee. Brech wordt wel veroordeeld voor het misbruiken en ontvoeren van Nicky, maar niet voor doodslag. De rechtbank gaat er wel vanuit dat Brech Nicky heeft gedood. Ook wordt Brech schuldig bevonden aan het bezit van kinderporno. Normaal wordt daarbij uitgegaan van 12 maanden straf. Maar Brech krijgt daarvoor zes maanden cel.

DNA-match

De nabestaanden van Nicky hebben ruim 22 jaar moeten wachten op deze uitspraak. De jongen uit Heibloem verdween tijdens zomerkamp met Jeugdwerk op de Brunssummerheide en werd een dag later teruggevonden in een sparrenbosje. Pas na bijna twintig jaar werd er een DNA-match gevonden met Brech, die uiteindelijk werd aangehouden in een Spaanse commune.

Geen antwoord

Ondanks de veroordeling hebben de nabestaanden nog altijd geen antwoord op de vraag wat er precies met Nicky gebeurd is. Het Openbaar Ministerie heeft niet de onderste steen boven weten te krijgen, erkenden de officieren van justitie al tijdens de zeven dagen durende behandeling van de zaak. Deskundigen konden geen doodsoorzaak aantonen en ook het bewijs voor misbruik was niet heel hard. Justitie baseerde de zaak op met name het DNA van Brech dat is gevonden op de onderbroek van Nicky.

Beluister hier de podcastserie ‘Het Verhaal van Nicky Verstappen’

Videoverklaring

Brech beweerde de eerste zittingsdag in een videoverklaring dat hij Nicky destijds dood heeft gevonden in het sparrenbosje en dat hij de kleding van de jongen heeft gefatsoeneerd. Hij meldde zijn vondst niet omdat hij bang was dat niemand hem zou geloven vanwege zijn zedenverleden. Zijn verhaal zou de aanwezigheid van zijn DNA kunnen verklaren, stelde advocaat Gerald Roethof.