Ruim 6000 nieuwe coronagevallen in het afgelopen etmaal, wel steeds minder patiënten in het ziekenhuis

Print
Ruim 6000 nieuwe coronagevallen in het afgelopen etmaal, wel steeds minder patiënten in het ziekenhuis

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het RIVM meldt zaterdag 6093 nieuwe coronabesmettingen, een kleine stijging ten opzichte van vrijdag. Daarmee schommelt het cijfer al een paar dagen in de buurt van de 6000, net als vorige week zaterdag. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalde ondertussen weer wel: naar 1902.

Het wil met de dagelijks gemelde besmettingen maar niet echt beter gaan.

Vrijdag meldde het RIVM 5974 nieuwe coronabesmettingen. Dat was weer meer dan de 5725 van donderdag. De cijfers van de afgelopen dagen zijn echter vertroebeld doordat een aantal oude meldingen door een storing later zijn doorgekomen.

Maar duidelijk is wel dat het, zoals ook premier Rutte vrijdag concludeerde, het niet echt de goede kant op gaat. Een week geleden meldde het RIVM op zaterdag ook ruim 5900 besmettingen. Daarna daalde het even stevig tot onder de 5000, om vervolgens weer te stijgen. Maar nogmaals: een storing in het doorgeven van de cijfers enkele dagen geleden, vertroebelt de informatie enigszins.

Lees hier alles over het coronavirus

Precies om die reden analyseert het RIVM liever op basis van weekcijfers. Wie de dagcijfers van de afgelopen maand analyseert, ziet dat het verschil met een dag eerder regelmatig meer dan tien procent of hoger is, als gevolg van storingen, correcties en het wisselende aantal afgenomen testen.

Maatregelen afbouwen

Premier Rutte zei vrijdag ‘dat het nog altijd niet goed gaat’, al is hij wel redelijk tevreden met de minder dan 2000 COVID-patiënten die nog in het ziekenhuis liggen. In totaal liggen er nu 1902 mensen met corona in het ziekenhuis (vrijdag: 1961), van wie 550 op de IC (vrijdag: 547). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Maar pas als het aantal besmettingen per dag lager is dan 3600 en er minder dan 10 ic-opnames per etmaal zijn, zijn er ‘mogelijkheden’ om half december maatregelen af te bouwen, benadrukte Rutte vrijdag.

Vrijdag was het voor het eerst sinds 21 oktober dat er minder dan tweeduizend coronapatiënten in het ziekenhuis lagen. Daarvan lagen er 547 op de IC, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).