Hute-te-tuut: over korte lontjes

Print
Hute-te-tuut: over korte lontjes

Afbeelding: Ruth Schouwenberg

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Er is commotie ontstaan over de nieuwe versie van ‘The Witches’ , een film gebaseerd op het boek van Roald Dahl. Dahl beschrijft zijn kinderhatende, gestoorde heksen op een manier zoals alleen hij dat kan, fantasievol, grappig en griezelig. In de verfilming zien we zijn fictieve personages met vervormde ledematen, katachtige klauwen en gespleten handen. Nu zijn sommige mensen, tenminste als we sociale media moeten geloven, behoorlijk van streek door deze weergave. Het lijkt teveel op een echte aandoening, vinden ze. Filmstudio Warner Bros heeft daarom een verklaring ‘moeten’ afgeven dat het echt niet hun bedoeling was mensen te kwetsen.

Waar moet dit heen als een fantasieverhaal niet meer met een korreltje zout genomen kan worden? Zelfs een cabaretier mag geen grappen meer maken over DE profeet, DE gehandicapte, DE allochtoon, DE vrouw, DE roodharige, DE LHBTI’-er of HET volk. Niks negatiefs meer over Jip en Janneke of Sjors en Sjimmie, geen geintjes over flaporen, paardengebitten, dikzakken of scheelkijkers. Youp, wat zal het een saaie oudejaarsconference worden met enkel een weerpraatje. Ironie en nuance ontgaat blijkbaar veel mensen, want iedere keer opnieuw voelt iemand zich wel beledigd. Mijn persoonlijke mening… niks leuker dan een goede ‘foute’ grap!

Zal ik u eens vertellen waar ik me allemaal door gekwetst voel? Let op. Vanaf april dit jaar krijg ik regelmatig mailtjes van mijn bank dat ze negatieve rente gaan berekenen als ik meer dan 2,5 miljoen op mijn rekening hebben staan. Het feit dat ze mij er telkens aan herinneren dat ik een dergelijk bedrag niet bezit, is kwetsend en doet verdomd veel pijn. En nog iets, wij Nederlandse vrouwen kregen pas in 1919 het kiesrecht. Daarom eis ik een schadevergoeding, uiteraard met terugwerkende kracht, voor het onrecht dat mijn overgrootmoeders hierdoor is aangedaan.

Indiaan, cowboy, zigeuner, Eskimo, Chinees of Mexicaan, verboden om je zo te verkleden, want dat schijnt racistisch te zijn. Prima, maar dan ook weg met de Nederlandse kaaskoppen in klederdracht. Vervang dit stereotype beeld door mensen te kleden in gescheurde jeans en t-shirts, Crocs in plaats van klompen en windturbines in plaats van ‘Hollandsche’ molens.

Er lopen meer korte lontjes rond dan ooit tevoren, terwijl juist nu, in deze deprimerende tijd, we gewoon aardig moeten zijn voor elkaar. Een lachvaccin lijkt mij daarom het aller-, allerbeste middel voor de snel beledigde medemens. En wat betreft de volgorde… van mij mag Trump als eerste gevaccineerd worden!

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →