‘CO₂-heffing zorgt voor beperkte vermindering productie’

 © Hollandse Hoogte / ANP

ANP

Als de Nederlandse industrie een CO₂-heffing van 200 euro per ton moet betalen, gaat de productie waarschijnlijk met maximaal 5 procent achteruit.

De effecten van de heffing op het bruto binnenlands product (bbp) en de werkgelegenheid zullen daardoor op de lange termijn gering zijn. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van analyses van de economische effecten van CO₂-heffingen.

Het CPB keek in het onderzoek naar een vlakke CO2-heffing, een heffing waarbij alle CO₂-uitstoot wordt beprijsd, met een tarief van 100 of 200 euro per ton CO₂. Op kortere termijn kan er volgens het CPB mogelijk wel „enige frictie” op de arbeidsmarkt ontstaan door de heffing, omdat de werkgelegenheid in beperkte mate verschuift naar bedrijven en sectoren die minder CO₂ uitstoten.

Het productieverlies blijft relatief klein doordat de productiekosten in de industrie niet heel sterk zullen stijgen door de CO₂-heffing. Zo vormt de energierekening, naast de inkoop van grondstoffen, arbeid en allerlei investeringen, slechts een deel van de totale productiekosten. Ook zijn er volgens het CPB een aantal relatief goedkope opties in te voeren die de CO₂-uitstoot kunnen reduceren. Daardoor kan de stijging van de kostprijs ook worden gedrukt.

Wel kunnen sommige industriële sectoren, zoals de chemie, aardolie en basismetaal, meer verlies van productie verwachten, omdat die sectoren relatief veel CO₂ uitstoten en gevoelig zijn voor internationale concurrentie.

In 2030 moet de CO₂-uitstoot met de helft zijn verminderd ten opzichte van 1990. De CO₂-heffing is ingevoerd om bedrijven te straffen als zij zich niet genoeg inzetten om de uitstoot van CO₂ terug te dringen. Het kabinet is coulanter dan verwacht, om bedrijven in de coronacrisis niet met een extra kostenpost op te zadelen. Door zogenoemde ‘dispensatierechten’, betalen bedrijven daarom pas vanaf 2024 echt CO₂-heffing. De prijs voor een ton CO₂-uitstoot is dan 30 euro en loopt vervolgens ieder jaar verder op.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal